10 enkla sätt att skydda sig mot internetbedrägerier

Posted · Add Comment

Medan internet har revolutionerat hur vi kommunicerar, handlar och interagerar med varandra, har det också öppnat upp möjligheter för bedrägerier. Internetbedrägerier är ett stort problem som påverkar många människor över hela världen varje år. I den här artikeln kommer vi att diskutera de vanligaste metoderna som används av bedragare på internet, samt ge tips om hur man skyddar sig mot dem på bästa sätt. Häng med nu så ska Webbdo lista dem vanligaste sätten samt hur man upptäcker dem.

Vanliga internetbedrägerier

 1. Phishing är vanligast

Phishing är en av de mest kända och vanliga metoderna för internetbedrägerier. Detta innebär att bedragare skickar falska e-postmeddelanden eller länkar som ser ut som de kommer från en pålitlig källa, till exempel din bank eller ett socialt nätverk. Syftet är att lura dig att lämna ut dina personliga uppgifter, såsom lösenord eller kreditkortsuppgifter.

Skydda dig mot phishing

Det är viktigt att vara skeptisk till e-postmeddelanden som verkar misstänksamma, även om de ser ut att komma från en betrodd källa. Kontrollera alltid webbadressen och verifiera att det inte finns några stavfel eller andra tecken på att det kan vara en falsk webbplats.

 1. Nätfiske är lurigt

Nätfiske är en annan metod för internetbedrägerier som är vanlig. I detta fall skickar bedragare falska e-postmeddelanden eller textmeddelanden som ber dig att uppdatera dina kontouppgifter. Dessa meddelanden kan också innehålla länkar som ser ut att komma från en pålitlig källa, men de leder faktiskt till en falsk webbplats som bedragare har skapat för att samla in dina personliga uppgifter.

Skydda dig för e-post
 1. Identitetsstöld blir svårare men förekommer

Identitetsstöld är en av de allvarligaste formerna av internetbedrägerier. Detta händer när någon stjäl dina personuppgifter, såsom ditt namn, adress, födelsedatum eller kreditkortsuppgifter. Bedragare kan använda denna information för att öppna nya kreditkorts- eller bankkonton, köpa varor online eller till och med ta ut lån i ditt namn.

 1. Falska webbplatser är vanligt

Bedragare kan också skapa falska webbplatser som ser ut som legitima webbplatser, t.ex. en bank eller en e-handelswebbplats. Dessa falska webbplatser kan användas för att lura dig att lämna ut dina personuppgifter eller köpa falska varor. Se till att göra sökningar på Google för att se om webbplatsen / ”företaget” nämns. Kolla även så att det är HTTPS anslutning vilket kan ge ett extra skydd men inte någon garanti. Webbdo söker dagligen efter webbplatser som använder vårt webbhotell för att blockera dessa om vi misstänker bedrägeri.

 1. Bedrägliga annonser ser man dagligen

Bedragare kan också använda bedrägliga annonser på sociala medier eller andra webbplatser för att lura dig att köpa falska produkter eller tjänster. Dessa annonser kan se mycket professionella ut, men varorna du köper kommer aldrig att levereras eller så är de av dålig kvalitet.

Så här skyddar du dig mot internetbedrägerier

 1. Använd starka lösenord

är en viktig del av att skydda sig mot internetbedrägerier. Detta innebär att använda en kombination av stora och små bokstäver, siffror och specialtecken. Det är också viktigt att undvika att använda samma lösenord för flera olika konton. Om du har svårt att komma ihåg lösenord kan du använda en lösenordshanterare som hjälper dig att hantera och generera starka lösenord. Webbdo använder sig av Secret server som har hög standard för inte mist företag.

Besök secret server här och läs mer: https://delinea.com/products/secret-server

 1. Var försiktig med att lämna ut personlig information

En av de enklaste sakerna du kan göra för att skydda dig mot internetbedrägerier är att vara försiktig med att lämna ut personlig information på nätet. Detta inkluderar att inte lämna ut ditt personnummer, adress, telefonnummer eller kreditkortsuppgifter till okända personer eller webbplatser. Om du måste lämna ut personlig information, kontrollera alltid att webbplatsen du lämnar informationen till är säker och verifierad.

 1. Kontrollera webbadressen

En annan viktig sak att tänka på är att kontrollera webbadressen på de webbplatser du besöker. Om du får ett e-postmeddelande som innehåller en länk, klicka inte på länken utan kontrollera först att webbadressen är korrekt och verifierad. Om du är osäker på om en webbplats är säker eller inte, använd en sökmotor för att söka efter webbplatsen och se om det finns några rapporter om bedrägeri eller bedrägeri varningssignaler.

Bara för att det exempelvis står www.google.se så behöver länken på det du ser inte leda till just den webbplatsen. Ett tips är att sätta muspekaren över länken, då ser du vart länken leder.

 1. Använd säkerhetsprogramvara

Att ha en säkerhetsprogramvara på din dator eller mobiltelefon kan hjälpa till att skydda dig mot internetbedrägerier. Detta inkluderar antivirusprogram, brandväggar och program för att blockera skadlig programvara och spionprogram. Säkerhetsprogramvara kan också hjälpa till att blockera bedrägliga webbplatser och skydda dina personuppgifter.

Avast är ett program som kan hjälpa dig med detta som Webbdo rekommendera. Det skyddar dig på flera punkter, inte bara mot virus.

Besök Avast: https://www.avast.com/sv-se/index

 1. Använd tvåfaktorsautentisering

Att använda tvåfaktorsautentisering (2FA) är ett annat viktigt sätt att skydda dig mot internetbedrägerier. Detta innebär att du måste ange en kod eller lösenord som skickas till din mobiltelefon eller e-postadress, utöver ditt vanliga lösenord, för att logga in på dina konton. Detta gör det svårare för bedragare att komma åt dina konton även om de har kommit över ditt lösenord.

 1. Var uppmärksam på bedrägeri varningssignaler

Att vara uppmärksam på bedrägeri varningssignaler kan också hjälpa dig att undvika att falla offer för internetbedrägerier. Detta inkluderar att vara försiktig med att klicka på länkar i e-postmeddelanden eller textmeddelanden från okända avsändare, eller att svara på oombedda telefonsamtal eller meddelanden. Andra varningssignaler inkluderar att vara skeptisk till för bra att vara sanna erbjudanden, eller att betala för något med en okänd betalningsmetod. Bedragare kan också försöka skapa en känsla av brådska eller panik för att få dig att agera snabbt utan att tänka efter.

 1. Använd säkra betalningsmetoder

Att använda säkra betalningsmetoder är ett annat viktigt sätt att skydda dig mot internetbedrägerier. Detta innebär att använda betalningsmetoder som är verifierade och välrenommerade, som PayPal eller kreditkort. Undvik att använda ovanliga eller okända betalningsmetoder som du inte känner till eller inte kan verifiera.

Ett varningstecken är om webbplatsen enbart vill ha betalt i kryptovaluta. Det väcker även tankarna om det som säljs även är olagligt…

 1. Var försiktig med att öppna bilagor och ladda ner filer

Att öppna bilagor och ladda ner filer från okända avsändare kan öppna upp din dator eller mobiltelefon för skadlig programvara. Detta kan ge bedragare tillgång till din personliga information och göra det möjligt för dem att komma åt dina konton. Var därför försiktig med att öppna bilagor och ladda ner filer från okända avsändare och var alltid uppmärksam på varningssignaler för skadlig programvara. Avast som vi tipsade om ovanför skyddar dig om du mot förmodan råkar öppna en fil…

 1. Var försiktig med att använda offentliga Wi-Fi-nätverk

Att använda offentliga Wi-Fi-nätverk kan också utsätta dig för internetbedrägerier. Dessa nätverk är ofta osäkra och kan lätt bli infiltrerade av bedragare som vill komma åt dina personuppgifter. Om du måste använda offentliga Wi-Fi-nätverk, använd en VPN (Virtual Private Network) för att kryptera din internettrafik och skydda dina personuppgifter.

Du kan välja att använda VPN via Avast (ovan tips) eller NordVPN. Besök webbplatsen här för att läsa mer https://nordvpn.com/sv/vpn-site/

 1. Uppdatera din programvara regelbundet

Att uppdatera din programvara regelbundet är ett annat viktigt sätt att skydda dig mot internetbedrägerier. Många programvara och operativsystem innehåller säkerhetsuppdateringar som kan skydda dig mot nya hot. Genom att uppdatera din programvara regelbundet kan du förhindra att bedragare utnyttjar kända säkerhetsbrister.

Sammanfattningsvis är det viktigt att ta internetbedrägerier på allvar och vidta åtgärder för att skydda dig själv och din personliga information online. Trotts alla tipsen ovan så hittar bedragare nya sätt att lura folk och ta pengar. Var försiktig!

Kommentera gärna om du har andra tips än det som vi på Webbdo listat här. Vi välkomnar då det!

Andra relaterade artiklar;

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *