Är framtidens webbhotell på blockkedjan?

Posted · Add Comment

För att köpa ett domännamn samt webbhotell är det absolut vanligaste att man vänder sig till ett företag likt Webbdo. Så har det varit sedan Internet föddes 29 oktober 1969 av det Amerikanska Försvaret. Internet på den tiden var två datorer som skulle kommunicera med varandra på 50 mils frånskilt. När experimentet sattes igång så skulle order ”login” skickas från dator 1 till dator 2. Dock kraschade datorn som skulle sända detta ordet och lyckades enbart sända ”lo”.

Internet födelse -

Som tur är har utvecklingen gått från bokstäver till, bilder, video, filmer, musik och mycket annat! De senaste åren har det varit fokus på WEB2. Men nu är WEB3 här och centralisering går till decentralisering.

Vad menas med centralisering Vs decentralisering?

Kanske är detta en negativ artikel utifrån Webbdo’s verksamhet men vi vill vara transparanta och prata om vad som sker i branchen och hur det kommer förändra internet för all framtid.

Tekniken bakom WEB3 är bland annat blockkedjan som kryptovalutor verksamma på. Tack vara denna tekniken behöver man som företag/privatperson ej förlita sig på ett företag. Man förlitar sig på nätverket vilket ej är kopplat till en centraliserad funktion. Utan till flera ytor / plattformar som gör att ”ingen” egentligen bestämmer vad som sker. Utan detta görs av nätverket och de som äger kryptovalutan.

Vilket företag erbjuder idag med WEB3?

Det finns ett företag som heter Unstoppable Domains som är en blockkedjebaserad domännamnssystem. Syftet är att göra webben mer decentraliserad och motståndskraftig mot censur. Med traditionella domännamnssystem utfärdas domännamn av centraliserade myndigheter som ICANN och kan återkallas eller suspenderas när som helst. Blockkedjebaserade företaget Unstoppable Domains skapar istället domännamn som icke-fungerbara tokens (NFTs) på Ethereum’s blockkedja. Detta innebär att de ägs och kontrolleras av domännamnsägaren och inte av företaget själv.

Konceptet med ”blockkedjedomännamn” är inte nytt, men Unstoppable Domains har fått uppmärksamhet de senaste åren för sin integration med kryptovalutor. Många populära kryptovalutor har långa och komplexa adresser som kan vara svåra att komma ihåg eller dela med sig av. Genom att koppla en kryptoadress till ett kort och lättillgängligt domännamn kan det bli lättare för användare att skicka och ta emot kryptovaluta.

Kryptovalutor

Utöver detta har Unstoppable Domains också lanserat en decentraliserad webbplattform som gör det möjligt för användare att skapa och publicera innehåll utan att behöva förlita sig på centraliserade tjänster som domänregistrarer och webbhotell. Denna plattform fungerar genom att användare kan skapa en .crypto-domän som är kopplad till deras Ethereum-plånbok. Genom att publicera innehåll på denna domän kan användare behålla kontrollen över sin information och undvika risken för censur.

Unstoppable Domains har också samarbetat med ett antal kryptobaserade projekt och tjänster för att integrera sina domännamn i sina plattformar. Till exempel kan användare av MyEtherWallet och Trust Wallet använda Unstoppable Domains för att enkelt skicka och ta emot kryptovaluta genom att helt enkelt använda ett domännamn istället för en lång och komplex adress. Det är egentligen precis så som det var i början av internets födelse. Man kommunicerade med hjälp av IP adresser och inte domännamn. Sen slogs detta ihop och IP-adressen blev ett unikt domännamn.

Sammanfattningsvis kan Unstoppable Domains ses som ett försök att göra webben mer decentraliserad och motståndskraftig mot censur. Genom att använda blockkedjeteknik för att skapa domännamn som ägs och kontrolleras av användarna själva, kan Unstoppable Domains bidra till att minska beroendet av centraliserade myndigheter och tjänster. Genom att integrera med kryptovalutor kan det också göra det enklare och mer tillgängligt för användare att använda dessa valutor i sin vardagliga användning.’

För den som vill läsa mer kan besöka https://unstoppabledomains.com/ där man hittar all information.

Annan källa som bidragit till denna artikel om WEB3 är https://xrpdomains.xyz/.

Liknande artiklar inom kryptovaluta

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *