Backup av ditt konto är viktigt för oss

Posted · 4 Comments

Bild på en mapp med en hårddisk

Dagligen tar vi backup av våra kunders konto, detta för att vi vill ha en så säker miljö som möjligt. Våra kunder ska känna att deras hemsida är minst lika viktig för oss som de är för dem själv. Förutom daglig backup tar vi även en kopia varje vecka samt en gång per månad. Storleken som vi spara är 3 gånger så stor som totala mängden av ett konto. Detta räknas inte in i utrymmet varje konto på webbhotellet har, detta bjuder vi på. Den dagliga kopian tar vi på natten när vårt webbhotell är minst belastat då det kan ta en del resurser på serven (cirka 7% av den totala prestandan). Även om vi har en väldigt snabb server tar det mellan 3.30-4.00 timmar att genomföra en total backup.

När behövs en backup?

Till skillnad från många andra webbhotell återställer vi en kunds konto utan extra kostnad. En backup kan vara bra att ha om man gjort något fel vid optimering/redigering av sin hemsida, som orsakat skada. Då kan vi enkelt gå tillbaka och återställa ett konto som det var innan det skedde. En annan sak som vi hjälper kunder med i mellan åt är att återställa en hemsida om den blivit hackad. Tråkigt nog händer detta detta allt för ofta WordPress baserade webbplatser som inte är tillräckligt skyddade. Men även andra plattformar är utsatta. Men med en backup från oss så är du säker, dock kommer vi att kräva att du gör den säker i framtiden, så att samma sak inte händer igen.

Bilder på datorer

Ta extra kopior själv

Vi sparar vår dagliga kopia endast i 24 timmar. Den backup som rullar veckovis och månadsvis sparas i den tiden. När en ny rullar ut ersätter den gamla kopian. Vi rekommenderar därför att du själv också tar en backup av innehållet med jämna mellanrum. Inte för att det är nödvändigt, endast för att det ska vara som en extra säkerhet för dig. I cPanel (kontrollpanelen) finns det en funktion under fliken filer där det står backup. Här kan du välja om du vill göra en komplett backup av ditt innehåll eller endast delar av ditt konto. Databaser, filer, e-postmeddelande och andra inställningar kommer det att tas en kopia på. Denna kommer att packas ner till en ZIP fil som lägger sig i din Root katalog med datumstämpel och klockslag. Via FTP kan du sen ladda ner denna filen till din egna dator och spara den. Då har du helt plötsligt en extra säkerhet för ditt konto om något skulle hända.

Säkerhet är viktigt

Vi har idag RAID5 på vårt webbhotell vilket medför säkerhet och prestanda. Med denna funktionen skulle 3/4 hårddiskar teoretiskt kunna gå sönder samtidigt utan att detta skulle påverka din hemsida. Den skulle vara online precis som vanligt. Funktionen är klockren då den tar kopior till alla diskarna samtidigt. Exempelvis om du laddar upp en bild på din hemsida. Då lägger sig denna på 4 hårddiskar som samspelar om ditt innehåll. När en webbläsaren sen anropar serven för att hämta denna bilden tas den från källan som serverar den snabbast. Är någon av diskarna sönder spelar det ingen roll Men självklart om någon är sönder eller skulle gå sönder kommer denna att ersättas omgående.

 
4 Responses to "Backup av ditt konto är viktigt för oss"
  1. blank Jesper skriver:

    Är raid5 verkligen så bra? Det är ju fantastiskt om det är så bra säkerhet som ni skriver här!

    Är raid5 det snabbaste raidsystemet?

    • blank webbdo skriver:

      Det har framför allt säkerhet om någon hårddisk går sönder som är vanligt efter några år. Nej, inte snabbaste men väl behövligt för säkerheten. Det handlar om millisekunder, vilket inte känns av för en person som surfar på en webbplats som använder det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *