CoinHive – Monero kryptovaluta testat

Posted · Add Comment

I denna artikeln återfinner du information om vad en kryptovaluta är. Hur du själv kan generera den genom din dator, samt vad Coinhive kan göra för DIG med dina besökare!

Coin-hive.com mining

 • Vad är Kryptovaluta?
 • Hur gör man för att kunna äga en kryptovaluta?
 • Vad är Coinhive samt hur fungerar det?
 • Så här ser scriptet ut
 • Test gjort – 3000+ besökare deltagit
 • Besökaren informerades om testet
 • Resultatet av Coinhive
 • Är det värt att använda Coinhive?
 • Enkel uträkning på inkomten
 • Värt att tänka på om du använder/kommer använda Coinhive
 • Så skyddar du dig mot Coinhive

Coinhive grundades i September 2017

Under de senaste veckorna har det varit väldigt mycket sus runt Coinhive och deras tjänst inom mining. För er som undrar är mining relaterat till kryptovaluta som man kan generera med hjälp av sin dator eller i detta fallet sina webbplatsbesökares datorer. Innan vi går in på djupet om vad coinhive.com är för slags tjänst tänkte jag kort berätta generellt om kryptovaluta som är väldigt hett just nu inom investeringar.

Vad är kryptovaluta?

Kryptovaluta är en valuta likt SEK, EUR och USD. Den enda skillnaden är att kryptovaluta kan man ej röra vid likt andra pengar. Det är en digital valuta som sparas ner på ett lagringsutrymme som man kan använda för att köpa saker. Den vanligaste kryptovaluta idag är Bitcoin som du säkert hört talas om (vi har skrivit om detta tidigare här) ? Om inte och vill lära dig mer rekommenderar jag dig att läsa här där många frågor och svar finns. Det är den första digitala valutan i världen som föddes för bara några år sen. Sedan dess finns det över 500+ olika digitala valutor som har olika värde som bestäms av de som köper och säljer i en specifik valuta. Precis som vilken annan valuta som helst! Om du vill se alla olika kryptovalutors värde kan jag rekommendera worldcoinindex.com, här ser du live statistik om vad deras värde är i USD.

Topp tre av de främsta kryptovalutorna

Vad är Monero?

Monero även kallad XMR, är en anonym, säker och ospårbar kryptovaluta. Vill man använda en helt anonym kryptovaluta så är Monero kryptovalutan för dig. Monero lanserades under 2014. Till en början kallades valutan BitMonero vilket snabbt bytte namn till Monero. XMR är skapad genom en öppen källkod och blockchain. De senaste åren har valutan lockat till sig många ingenjörer som jobbar med krypto från hela världen.

Fördelar med Monero är att man som användare kan skicka pengar 100% anonymt då den använder en speciell typ av kryptografi för alla betalningar. Ytterligare fördelar med Monero är dess community, säkerhet och den öppna källkoden som användarna kan ta del av.

Varför ska man använda och köpa Monero över andra kryptovalutor kanske du frågar dig. Som tidigare nämnt så anses Monero vara en av de mest anonymiserade kryptovalutorna på hela marknaden. Om man värdesätter sin integritet så är Monero något för dig. Få kryptovalutor som Monero värdesätter användarnas integritet så mycket som just Monero gör. De har en otroligt hög säkerhet för alla som använder kryptovalutan. Det finns mer än 3 olika säkerhetsstrategier som används. En strategi som kallas ”RingCT” som krypterar all information som leder till att varken mottagare, avsändare eller summan som skickas går att avslöja. RingCT är en unik som teknik som garanterar att transaktionerna genomförs anonymt. Vill du lära dig mer om kryptovalutor och Monero på svenska finns webbplatsen CryptoRunner.com.

Hur gör man för att kunna äga en kryptovaluta?

Som berättat över är kryptovaluta något som man kan skapa genom att låta sin dator arbeta och räkna fram komplexa lösningar (hash blocking). Det är något som man kan påbörja redan idag genom MinerGate eller andra plattformar och börja generera olika kryptovalutor till sig själv. Dock måste jag tillägga att det knappt lönar sig trotts att 1 BTC (Bitcoin) är värd 29 597 SEK (2017-09-24). Som du förstår så tar det väldigt lång tid att generera Bitcoin och en hög elräkning som följd. Dock finns det andra kryptovalörer som idag går mycket snabbare att generera. Dock har dessa ej så högt värde idag, men vem säger att de ej kommer vara det i framtiden? Bitcoin var inte heller högt värderat i början, se bara nu…

Enligt filmen Banking on Bitcoin tror många att värdet kommer vara värt några miljoner för en ynka Bitcoin. Det återstår dock att se.

Ta och kolla in de senaste värdet för alla 537 kryptovalutor som idag finns aktiva via worldcoinindex.com.

Om du ej vill generera valutorna själv genom din dator eller annan kraftfull mining maskin kan du alltid köpa upp dessa genom att betala i USD.

Vad är Coinhive samt hur fungerar det?

Nu nog om grunderna för kryptovalutor och fokusering enbart på Coinhive! Tjänsten startades den 14 September 2017, alltså bara 10 dagar sen från dagens datum. Coinhive har spridit sig väldigt snabbt globalt och implementerats på tusentals webbplatser redan. Och detta eskalerar i allt snabbare takt! Läs blogginlägget här där detta bekräftas av de som byggt denna tjänsten.

Monero - logoDet som gjort att denna tjänsten exploderat är just för att man kan ta hjälp av sina besökare att generera kryptovalutan Monero (XMR). Tekniken fungerar som så att man lägger in ett script på sin webbplats. När en besökare går in på en specifik domän där denna koden finns startas programmet och utvinning av den digitala valutan Monero påbörjas. Scriptet använder sig av besökarens CPU för att räkna ut komplexa lösningar för att bygga blocks. Det som varje besökares dator (CPU) genererar kopplats samman med ett konto som återfinns på Coinhive där Monero samlas som sen betalas ut till valfri ”plånbok” som kan hantera denna valutan. I detta fallet får besökaren inga Monero utan enbart webbplatsens ägare.

Så här ser grund scriptet ut;

<script src=”https://coinhive.com/lib/coinhive.min.js”></script>
<script> var miner = new CoinHive.Anonymous(’<Personlig nyckel>’); miner.start(); </script>

Scripten över gör två saker;

 1. Startar miningen på besökaren dator automatiskt. Notera att CPU kommer vara väldigt ansträngd under tiden besökaren är på denna sidan. Dock finns det andra tillägg i scriptet där man kan bestämma hur pass mycket scriptet ska begära av besökarens dator.
 2. Den andra raden kod är nyckeln som kopplar ihop miningen med ens personliga konto så att Moneron hamnar på sitt konto.

Test gjort – 3000+ besökare deltagit

Givetvis har denna tjänsten testats av oss på Webbdo via 3 webbplatser! Innan du läser vidare vill vi tillägga att alla besökare godkänt att vara med i detta testet. De som ej godkänt detta fick besöka en tillfällig kopia av webbplatserna där Coinhive scriptet ej var tillagt.

Historik över CPU användning med Coinhive

Bilden visar hur mycket en dator ansträngs med Coinhive. Notera att scriptet inställt på att använda ca 40% av datorns CPU.

Detta fick besökaren godkänna innan scriptet laddades.

Hej,

Vi håller på att testa en ny tjänst på våran webbplats där vi behöver hjälp av dig! Om du tackar JA till att delta kommer vi att utföra testet genom att använda ca 40-70% av din dators CPU under tiden du befinner dig på denna webbplatsen. Så fort du lämnar sidan kommer din CPU att återgå till normala arbetsvärden.

Vi vill poängtera att detta testet ej skadar din dator eller förbli permanent. Det är enbart ett test! Tanken är att testa Coinhive tjänst där denna webbplatsen kommer ta hjälp av din dators CPU för att kunna utvinna kryptovalutan Monero.

Vänligen klicka på Godkänn under om du vill delta, direkt efter kommer testet att påbörjas. Vi skulle uppskatta om du kunde stanna i minst 30 sekunder på webbplatsen efter att du godkänt detta för att få så tillförlitlig data som möjligt i testet. Om du väljer att tacka nej till testet ber vi dig klicka här som är en kopia av sidan du vill besöka utan att testet laddas.

Stort plus till dig som vill delta för att testa denna tjänsten från Coinhive. Vänligen noter att detta testet enbart kommer att pågå tills 2017-09-24 klockan 18.00. Efter denna tiden kommer allt återgår till det normala på denna webbplatsen utan detta test. Därav skulle vi högt uppskatta om du under denna tiden kunnat delta i testet.

Tack återigen!

Resultatet av Coinhive

Tre webbplatser finns det statistik över. Vi väljer dock att fokusera på den största webbplatsen där besökarantalet som accepterade att vara med i testet var totalt 3037 stycken. Testet genomfördes mellan 21 September 00.01 – 24 September 18.00.

Antal besökare Google Analytics

Varje besökare stannade i 1 minut och 1 sekund vilket är lite under medel för denna webbplatsen men mycket bra ändå! Så hur gick det med miningen av scriptet från Coinhive?

3 dagars mining av besökare via coinhive

Den gröna linjen visar antalet hashes / sekund per timbasis som är över sidan vi använt oss av i detta test. Det är alltså utvecklingen vi ser av våra totalt 3037 besökare som stannade i nästan exakt 1 minut vardera.

Nu till frågan –  hur mycket Monero genererade dessa besökare? Är det värt att använda detta script för att ta hjälp av sina besökare för att utvinna denna kryptovaluta?

På de tre webbplatserna där detta testet gjordes genererades 0.01908 XMR (Monero) varav 0.01359 XMR gjordes på webbplatsen med 3037 besökare som stannade i ca 1 minut var. Då 1 (XMR) Monero värde idag är $90,81 (2017-09-24) så tjänades totalt ca $2 (ca 15 kronor).

Totalt gjordes 122,84 M hashes under dessa knappt 3 dagar.

Statistik för mining av Monero

73% av besökarna var dessutom mobilanvändare vilket ej ger samma prestanda som en dator. Dock gjordes ingen mätning / besökare vilket skulle kunna påvisa hur mycket var och en genererade.

Är det värt att använda Coinhive?

Nej, coinhive.com tar dessutom 30% i provision för sin tjänst vilket är väldigt högt! Dock finns det i dagsläget ej någon liknande tjänst på marknaden, så de kan utan tvekan ta denna provisionen idag. Jag tror dock att detta just är tillfälligt då det garanterat kommer komma fler tjänster inom kort som erbjuder detta. Men för mining eller utvinning av Monero så är det i dagsläget ej värt det.

Enkelt räknat på inkomsten

Om man har 1000 besökare som stannar 1 minut på sin webbplats / dag. Då tjänar man ca 5 kronor på om dagen från dagens värde av XMR. Notera då att detta skulle man kanske kunna använda sig av då du som webbplatsägare ej far illa av detta. Men tänk då på alla dina stackars besökare som är grunden till att du troligtvis byggde en webbplats från början. Är det verkligen värt att ha ett script som tar hjälp av din besökares dator för att utvinna digital valuta åt dig själv? Nej skulle jag säga. Men är valutan värt lika mycket som Bitcoin är idag om några år så kanske, detta om besökaren accepterar det.

Värt att tänka på om du använder/kommer använda Coinhive

 • Coinhive kan användas utan att besökaren är medveten om det – men är det lagligt?
 • Coinhive tar 30% i provision, resterande får du utbetalt i Monero. Minsta utbetalningsnivå är 0,5 XMR.
 • Det kostar inget för dig som webbplatsägare att använda detta scriptet. Dock kostar det för dina besökare i form av ökad arbetskraft på datorn samt mer energiförbrukning.
 • Även fast Coinhive enbart är 10 dagar gammalt ryktas det redan nu om att flera antivirus program varnar för webbplatser som har denna koden inbäddad.
 • En annan tanke jag sitter med är att detta möjligen kan ha inverkan på sökmotoroptimering. Folk som implementerar detta – bygger de webbplatsen för besökaren eller för scriptet som genererar kryptovaluta?

Så skyddar du dig mot Coinhive

Som nämnt över kan man vara utsatt för Coinhive scriptet utan att veta om det. Ett sätt att skydda sig är att blockera scriptet från att laddas i webbläsaren man använder. Har du Google Chrome finns det redan nu flera olika plugins. Ett av dem heter ”No Coin” som finns gratis att ladda ner via Chrome Web Store. Under ser ni en bild på hur tillägget ser ut.

No coin - Google plugin - Logo

Lämna gärna en kommentar under om du har mer information om Coinhive.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *