Domän handel – köp och sälj

Posted · 2 Comments

Att köpa och sälja med domännamn är en affärsverksamhet som aldrig kommer att ta slut. Det finns alltid ett företag som kan betala mer än andra och så kommer det alltid att vara tror jag. Jag som driver detta företaget (Webbdo) har själv bjudit på domäner, dock inte i miljonklassen, inte ens i hundratusen kronors klassen men under där så har jag varit med. Men tråkigt nog så har domänen som jag lagt ett bud på inte gått till mig, det var ett annat företag som bjöd över mig. Tråkigt men så är det!

Bild på ett hus - sök och domän handel

Varför köper man domäner och delvis säljer domäner?

Jo, när Internet först blev populärt i början eller snarare i mitten av 1990-talet så visste man inte att det skulle bli så stort som det är idag (om man ska ta det från grunden). Då var det en del som köpte på sig ett antal bra domäner som han/hon egentligen inte behövde. Ett antal år senare så uppkom det företag inom denna branschen och ville då ha det domännamnet den personen registrerat. Och prislappen bestämdes efter att köparen och säljaren var överens.

sälja domännamn via tradera

Idag är domän handeln riktigt hett på nätet. Det säljs och köpt domäner varje dag till otroliga summor. Bilden ovan är från tradera.se och deras säljsida om domännamn. Besök webbplatsen via https://www.tradera.com/category/344477.

Vad som bestämmer priset är främst att domänen är givetvis säljaren. Men får säljaren inget bud eller direktköp så kan säljaren tvingas sänka priset. Flera miljoner är inte helt ovanligt för en domänköpare att lägga ut. Den vanligaste topp domänen som säljs idag på Internet är .COM, det är för att den vanligast används i USA där Internet är som störst. Här i Europa handlar vi med flera olika, men de främsta är .COM, .SE, .EU, .NU samt även .DE och .UK !

Är du intresserad av att köpa och sälja domännamn?

Om man ska sälja eller köpa ett domännamn i Sverige så rekommenderar jag dig främst WN.se som är ett centrum forum för svenska webmasters. Där läggs det ut ett flera domäner varje dag, både från privatpersoner och företag. Mitt andra och tredje tips till dig är missdomain.se samt tradera.se som vi länkade till oven.

Om vi går över till den amerikanska marknaden så skulle mitt första alternativ vara sedo.com som även listar flera svenska domäner .SE! Den webbplatsen är precis som afternic.com där försäljning sker varje dag.

Webbdo rekommenderar även att du läser igenom skatteverkets information om just domänhandel.

Hur vet man om en domän är bra?

Det finns flera faktorer som spelar in om hur man värdesätter en domän.

 • Det första är om det är ett vanligt ord. Exempelvis poker, mat, bok, Bild på en icke komplett URLtv, spel, soffa eller precis vad som helst. Då är poker.se, poker.com samt bok.se mycket bra topp domäner för det är ord som är bra. Ett domännamn som innehåller relevanta sökord för en specifik bransch eller produkt kan vara mycket värdefullt eftersom det kan hjälpa till att förbättra sökmotoroptimeringen (SEO).
 • En annan faktor är längden på namnet, de flesta föredrar korta och som folk lätt kan stava till och känna igen.
 • Åldern har även en viss del som värdesätter domänen, en äldre domän ju bättre!
 • Innehållet på domänen.
 • Ranking i sökmotorerna.
 • Varumärke.
 • Externa länkar som pekar mot domänen.
 • Trafik och intäkter.
 • Om domänen är anpassad globalt, land eller region. Detta återspeglas återigen på toppdomänen. Detta är den delen av domännamnet som följer efter punkten (.com, .net, .org, etc.). .com är den mest populära toppdomänen och kan göra ett domännamn mer värdefullt eftersom det är den mest erkända och använda.

Köp och sälj domännamn på tradera.se

Nu hoppas jag att du fått lite mer hum om domän handel och hur det fungerar. Vill du söka efter ett ledigt domännamn så kan du göra det direkt på Webbdo, sökmotorn hittar allt som du behöver veta om en domän. Du hittar även priserna som är väldigt låga för registrering av en domän. Sen efter du registrerat en domän så kanske du kan sälja den och tjäna en hacka på det, vem vet?

 
2 Responses to "Domän handel – köp och sälj"
 1. blank Ahmed skriver:

  Tjo!
  Fått lite funderingar kring domäner.
  Har en simpel fråga, kan man köpa domäner som löpt ut tiden på något sätt? Kan poker.se bli ledigt? Eller kostar den då flera tusentals kronor aTT registrera eller handlar det om att vara snabb och registrera den?

  • blank webbdo skriver:

   Det finns olika tjänster som man kan använda sig av för att se när en domän löper ut. Många som erbjuder dessa tjänster visar även vilka domännamn det gäller samt annan relevant information som länkar, domänens ålder etc.

   Ta en titt på följande för att finns just sån information – snappa.se
   Ska du ”hinna” först med att registrera en domän som är populär skulle jag ta en titt på weblovers.se eller rymdweb.com.

   Ett domännamn blir ledigt främst av två anledningar.

   1. Nuvarande ägare har självmant valt att ej förnya.
   2. Ägaren har glömt att förnya domänen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *