Frigör utrymme på ditt webbhotellskonto

Posted · Add Comment

Förr eller senare blir ens webbhotellskonto fullt trotts att vårt minsta konto med 1000 MB räcker väldigt långt. När det går till sin maxgräns måste man rensa ut filer för att frigöra mer utrymme. Om man inte gör det kommer ens konto ej att fungera fullt ut då det inte finns mer utrymme att spara ner ny data på.

Se hur mycket utrymme du använt

Se hur mycket som utnyttjats i cPanel

Ett exempel är om man har en eller flera e-postadresser uppsatta på ett webbhotellskonto som är fullt. Skulle man inte rensa och nya mail skickas kommer dessa inte att läsas in. Rätt logiskt då det fattas yta att lägga dessa filerna på. Detsamma gäller om man har en applikation för sin webbplats som kör cron job som genererar en fil som tar utrymme. Jobbet som är uppsatt kommer då inte att fungera korrekt för att utrymme inte finns.

I detta inlägget går vi igenom vad man kan göra för att frigöra utrymme på ditt webbhotell. Men innan vi går vidare vill vi påpeka att man kan idag se hur mycket man använt av sitt utrymme samt hur mycket man har kvar i sin kontrollpanel. Denna statistiken visas i mitten till vänster i cPanel. Exempel ser ni på bilden till höger. Om en kritisk nivå sker där du använt över 85% av ditt totala utrymme kommer du få ett mail. Du har då två val för att bibehålla full funktionalitet på ditt konto.

  1. Kontakta oss och be om att få uppgradera till ett större webbhotellskonto.
  2. Rensa ut gamla filer som du inte längre använder.

Webbhotellskonto - utrymme

Städa ur ditt webbhotellskonto

Alla filer som ligger på ditt webbhotellskonto har du som kund ansvar för. Du måste själv radera innehåll som du inte använder eller har nytta av längre. Under ger vi tips på vad som kan raderas. Har du inte filer som kan tas bort måste du uppgradera ditt konto om du vill att det ska fungera korrekt.

Gamla filer

Har man haft ett webbhotell i flera år kan det mycket väl samlas filer på kontot som man egentligen inte har nytta av. Kanske finns det bilder, html-filer och annat som tar plats från en gammal webbplats? Om du inte längre äger en webbplats eller valt att inte förnya domänen. Varför ska man då ha kvar filer för just den webbplatsen. En rekommendation är då att radera dessa filerna för att frigöra mer utrymme.

Plugins och 3:e parts program

Använder man WordPress, Joomla eller Drupal är det vanligt med insticksprogram kallat plugin. Under uppbyggnaden av sin webbplats testar men i regel flera olika 3:e parts program för att se vilket som fungerar bäst. Någon man lätt kan glömma är att radera plugin man ej använder. Detta kan ta väldigt mycket plats helt i onödan – radera dessa för att få mer utrymme.

Gammal backup

På vårt webbhotell finns möjligheten till att ta egna backupper. När du kör en komplett backup av ditt konto skapas en ZIP (komprimerad) fil. Denna läggs i din root katalog på ditt webbhotellskonto. Om du har som vana att ta kopior då och då manuellt kommer du hitta många kopior som tar plats. Om du verkligen inte behöver ha äldre kopior så rekommenderar vi dig att städa bort dessa. Den senaste kopian som tagits kan vara bra att ha, den kan laddas ner till din dator så att den sparas på extern yta och inte enbart på ditt webbhotellskonto.

Vi på Webbdo tar automatiska backup av alla konton 1- gång om dagen samt vecka och månad. Dessa kopior räknas inte in i ditt totala utrymme, utan det bjuder vi på.

Loggar för cPanel

Allt du gör på cPanel sparas i textfiler som kallas loggar. Vi vill klargöra att dessa sparas utanför ditt utrymme och är endast tillgängliga för oss som används vid felsökning. De raderas automatiskt efter 25 dagar. Därför kan dessa inte raderas av dig. Vi tog med denna punkten för att flera kunder efterfrågat just detta med vår log som inte räknas in i ditt totala utrymme.

Direkt när du loggar in på cPanel ser du hur mycket utrymme du använt samt hur mycket du har kvar. Om du vill se vad det är som tar utrymme av dig kan du klicka på den blåa skiftnyckeln. Då får du upp en lista med mappar samt hur många MB som ligger i dessa mappar!

Var försiktig så att du inte tar bort systemfiler som används av din webbplats eller cpanel!

Uppgradering

Om du har användning för någon av tipsen över hoppas vi att du hittade mycket utrymme att frigöra! Om inte så är du välkommen att kontakta våran kundtjänst för att få en offert på vad en uppgradering skulle kosta. Vi kontrollerar då hur lång tid ditt webbhotellskonto är betalt till och sen får du en faktura på mellanskillnaden. Under ser du hur mycket utrymme du får för varje webbhotellskonto.

Webbdo Silver – 1000 MB
Webbdo Guld – 2500 MB
Webbdo Diamant – 8000 MB

Du får detta utrymmet men samt mycket mer som också ingår. Läs våran tekniska specifikation och jämför kontona för att se vilket som passar dig bäst.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *