FTP-program och cPanel

Posted · Add Comment

Vi återkommer nu med ytterligare en artikel till våra guider som idag ska handla om hur man ställer in sitt FTP-program. Många kunder som inte är vana att handskas med kontrollpanelen cPanel har efterfrågat just en sån här guide. Och här kommer den, svart på vitt med bilder.

Till en början måste man ha ett konto på vårt webbhotell för att kunna använda sig av denna guiden. Det andra man behöver är ett FTP-program. Det finns både program man kan köpa och flera alternativ som är helt gratis. Vill du komma undan billigt kan vi rekommendera FileZilla som inte kostar en enda krona. Om du redan har ett FTP-program som du använder idag kan du gå vidare i denna enkla guiden. Annars måste du ladda ner/köpa ett innan du gå vidare.

Så här gör du för att börja

 1. Logga in på cPanel ( http://www.dindomän.se/cpanel) Du ska alltså lägga till /cpanel/ efter din domän. Dina inloggningsuppgifter ska du ha fått vid beställning av webbhotell. Har du glömt ditt användarnamn och lösenord kan du kontakta kundtjänst.
 2. Leta upp ”FTP-konton” som finns under (Filer) i menyn och klicka där. Du ser även exempel under i bilden.
  Bild som visar vart man ska trycka
 3. Du kommer nu att komma till en sida som tillåter dig att skapa användarnamn och lösenord för din FTP.  Även inställningar om du vill peka FTP-kontot du ska skapa till en speciell katalog på domänen. Normalt brukar man lägga det under /public_html/. Då kommer innehållet att hamna under http://dindoman.se/. Du ser en bild på det under.
  Bild som beskriver hur man lägger till FTP-uppgifter
 4. När du sen har skapat ditt FTP konto ska du öppna upp ditt FTP-program och lägga till uppgifterna. Använder du FileZilla som vi gör i denna guiden ska du gå till ”Arkiv/Platshanteraren” som finns längst upp till vänster i programmet. Du ser en bild på detta under.
  Exempel bild från FileZilla
 5. När du gått till platshanteraren kommer du att behöva fylla i uppgifterna som du fick när du skapade ditt FTP-konto i cPanel (kontrollpanelen på Webbdo). Delvis; värd, port, användare och lösenord. Du ser bild på det under.
  Fyll i dina FTP-uppgifter för att komma in på ditt konto
 6. När det är klart kan du ansluta till ditt konto på Webbdo webbhotell och ladda upp dina filer. Sen är det klart. Om du inte valt någon speciell katalog att lägga dina filer under kan du gå till din domän (eller katalogen) och se resultatet av vad du har laddat upp.
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *