I slutet av förra året släppte Google ett dokument (på engelska) som avslöjar hur de betygsätter en webbplats och dess innehåll. Det råder fortfarande lite oklarheter om PDF:en med 160 sidor egentligen skulle släppas. Eller om detta gjordes publikt efter att den läckt ut på stora vida Internet. I vilket fall så finns den att ta del av för den som intresserar sig för SEO och hur man bygger en kvalitetssida som faktiskt Google föredrar.
Boken tillhandahåller information för hur en Google anställd ska granska och bedöma sidor.
Avvarar du tid för kvalité?
För den insatta webbutvecklaren som till större delen jobbar med sökmotoroptimering vet att det finns stora och små ändringar att göra för att det ska visa resultat. De större sakerna som att skapa korrekt kod, innehåll och struktur är en sak. Men för att ta steget längre så krävs det att man jobbar. Även om det bara är något litet måste man vara beredd att lägga ner mycket tid och testa sig fram. Dokumentera, mäta och testa igen. Det är så det funkar och är du inte en person som lägger ner denna tiden idag kommer du förr eller senare att halka efter då din webbplats kommer brista i kvalité.
Om du läst dokumentet har du säkert fått en återblick på saker man alltid funderat på men inte satt i verket. Riktlinjerna som Google sätter för kvalité på en sida ska enligt mig vara mer självklara än en frågeställning.
Viktiga punkter i dokumentet
Se det från användarens – sida 4
Google visar en person som söker efter ordet ”iphone”.
Resultatsidan för sökordet kommer upp…
Personen fråga sig själv – är denna sidan trovärdig?
Precis denna frågan ställer Google sig själv när de besöker din sida. Om detta görs via crawling med hjälp av en robot eller manuellt av en som ska betygsätta din sida kvittar. Frågan för Google är den som spelar in för hur betygsättningen ska genomföras för en specifik sida.
Sidans innehåll – sida 5-11
En annan viktig punkt är ”vad har sidan för syfte”. Är den till för att hjälpa personer med deras problem eller har sidan ett annat syfte?
Google tar upp Main Content (MC) och Supplementary Content (SC). Detta bör man lägga fokus på att förstå och tillämpa på sida egna sidor om man missat det.
Riktigt dåliga sidor – sida 33-53
Google går igenom steg för steg vad de anser vara riktigt dåliga sidor. Vi på Webbdo stöter på dessa sidorna varje dag då vi jobbar aktivt med SEO. Har du någon sida som Google anser vara av dåligt kvalité? Läs så kanske du stöter på något som du missat eller rent av inte tänkt på.
Bedömning med bra exempel – sida 1-160
Det är inte varje dag något blir uppdukat precis framför en. Iallafall inte när det kommer till en bransch som jobbar med ”sök”. Jag rekommenderar alla som underhåller, skapar eller utveckla webbplatser att läsa detta dokumentet. Det bästa är att det hänvisar till vilka sidor de anser som kvalité och vissa som har mindre bra kvalité. Går man in och granska dessa själv och tar sig tid till att förstå frågan ”varför tycket Google att denna sidan är ”….dålig?”. Förstår man den kommer man ha mycket bättre insyn i sitt egna arbete och leverera högre kvalité på sin SEO.
Du gör dig själv, Google och dess användare en tjänst genom att läsa dokumentet. Ta åt dig av informationen som levereras på ett silverfat och tillämpa vad du läst på dina egna webbplatser. Det kommer att höja kvalitén och kan resultera i mer besökare till din sida.
Google robot – ingen expert!
Innan vi avslutar denna artikeln vill jag även påpeka att Google själva inte är experter på att granska och kvalitetsbedöma sidor. Iallafall inte när det kommer till deras algoritmiska robotar som spindlar igenom alla världens webbplatser. Vi har sett flera exempel genom året där Google rankar en sida i topp-10 men som egentligen inte borde vara med i topp-1000 någonstans. De blir dock bättre och smartare på att bedöma och jag är ganska säker på att vi snart ser en rejäl omvändning i sökresultaten likt som vi gjorde när penguin lanserades i olika versioner.
Ett annat tips är att läsa Google grundhandbok om sökmotoroptimering som också den har innehållsrik information. Den står dessutom på Svenska!