Google har ändrat spelreglerna!

Posted · 4 Comments

I natt uppdaterade Google sina algoritmer för att sortera ut dåliga sidor mot bra sidor i sökresultaten. I alla fall enligt dem själva!

SEO text i en fin bild

Känslorna bland sökmotoroptimerare är blandade just nu. En del gläds av att denna förändringen gjorts medan andra ej tycker att den är bra. Tar man en titt på kommentarerna som skrivits om Google´s nya uppdatering så tycks majoriteten inte alls gilla det. Och vi på Webbdo håller faktiskt med. Förändringen gjorde att vi tappade flera bra positioner i sökresultaten. Men detta ser vi inte som något hot i dagsläget, ännu är inte sista ordet sagt!

Vad har ändrats?

Vad exakt som är ändrat har inte Google gått ut med. Men som de skriver i sin artikel så har de lagt till flera parametrar som ska leta upp sidor med sökords fyllning (keyword stuffing). Även sidor som de betraktar använder sig av så kallade länk system/schema. Och vad vi kollat upp hittills så är inte denna uppdateringen hundraprocentig (tror Google märkt detta själva efter att den rullat ut).

Webbplatser som vi sköter har som sagt både höjts och sänkts i sökresultaten. Tittar vi närmare och jämför olika sidor som är drabbade så ser vi ingen skillnad på dessa (bortsett från vissa). Varken när det gäller länkar eller innehållet. Det känns lite som att Google straffar och belönar sidor på måfå. Det finns exempelvis ingen förklaring alls till att URLen: http://makemoneyforbeginners.blogspot.se/rankar nummer 7 på sökfrasen ”make money” i Google.com.

Sidan ser ut så här:

Sökning på "make money"

Ser du någon som helst logisk förklaring till detta? Sidan innehåller absolut inget som stödjer dagens (gårdagens) traditionella sökmotoroptimering. Inte heller följer den Googles egna kvalitets riktlinjer för webmasters. Jag vet inte om man ska ta det som ett skämt eller om Google själva försöker att sänka sitt företag. Det finns fler fall likt detta som folk kommenterat om på sidan…

I deras uttalande säger de att ”As always, we’ll keep our ears open for feedback on ways to iterate and improve our ranking algorithms toward that goal”. Vi vet att detta har gynnat fler men också missgynnat många som sköter sin SEO på ett rent sätt. Som de skrev så får i alla fall vi på Webbdo hoppas att de gör en del finjusteringar på deras senaste uppdatering. För sökresultaten visar inte det mest relevanta i detta nu. Men om Google väljer att ha kvar det exakt som det är idag, då gäller det att anpassa sig efter det som sökmotoroptimerare. En bra fras som man oftar talar om inom just SEO och som jag tycker passar in här är: ”Det som fungerade igår, kanske inte fungerar lika bra idag”.

 
4 Responses to "Google har ändrat spelreglerna!"
 1. blank Jonas Larsson skriver:

  Och för ”Make money online” rankar den som #1. Nästan så att man undrar om det är ett Easter Egg, eller försenat aprilskämt att den sajten rankar på ett av de mest konkurrensutsatta orden som finns…

  • blank webbdo skriver:

   Det verkar dock som att hela ”Penguin” som Google´s nya uppdatering heter har rullat ut helt. Men får hoppas att den fin justeras lite så att deras spelregler inte är så hårda som de är just nu.

 2. blank Albin Stööp skriver:

  Jag kan inte se att ”makemoneyforbeginners.blogspot.se” ligger på de placeringar ni påstår, har det ändrats sedan ni kollade sist?

  • blank webbdo skriver:

   Sökmotorerna sökresultat ändras hela tiden. Jag tror att det var en ”test sida” som Google testade för att se om den passar där. Det händer i en del SERPar, men inte allt för ofta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *