HTTP/2 samt ALPN för snabbare webbplatser

Posted · Add Comment

Visste du att din webbplats kan bli betydligt snabbare genom att ditt webbhotell använder sig av HTTP/2 protokoll? Webbdo använder Apache Modul 4 samt ALPN för samtliga av kundernas webbplatser. Allt för att öka prestandan, säkerheten och förbättrad användarupplevelse.

HTTP/2 (HTTP version 2) är den senaste versionen av HTTP-protokollet som används för att överföra data mellan webbservrar och webbläsare. Det introducerades som en uppgradering av den tidigare HTTP/1.1-versionen och har visat sig vara en stor fördel för webbplatser på många sätt. I den här artikeln kommer vi att titta närmare på varför HTTP/2 är en fördel för en webbplats.

Kolla om din webbplats har HTTP/2 eller inte: https://tools.keycdn.com/http2-test

Om inte, kanske är det dags att byta till ett webbhotell som har denna teknik som Webbdo?

Förbättrad prestanda

En av de största fördelarna med HTTP/2 är dess förmåga att förbättra webbplatsens prestanda. HTTP/2 använder en teknik som kallas ”multiplexing”, vilket gör det möjligt för flera filer att laddas samtidigt istället för en fil i taget. Detta minskar laddningstiden för webbsidor betydligt, vilket förbättrar användarupplevelsen för besökarna.

Laddningstid för en webbplats

Server Push utan efterfrågning av webbläsaren

HTTP/2 introducerade också en funktion som kallas ”server push”. Med denna funktion kan webbservrar skicka data till webbläsaren utan att det efterfrågas. Till exempel, om en webbsida innehåller flera bilder kan servern (webbhotellet) skicka allt samtidigt, vilket gör att sidan laddas mycket snabbare.

Server push för snabbare laddning oavsett var i världen

Färre anslutningar

Tidigare använde webbläsare HTTP/1.1 för att ladda flera filer samtidigt genom att öppna flera anslutningar till webbservern. Detta ledde till överbelastade servrar och kunde minska prestandan på webbplatser. Men med HTTP/2 används endast en anslutning för att överföra alla filer, vilket gör det lättare att hantera anslutningar och förbättrar prestandan. Har ditt webbhotell inte detta idag så finns Webbdo som alternativ där detta är standard!

Bättre säkerhet med SSL

HTTP/2 har också förbättrat säkerheten för webbplatser. Detta beror på att HTTP/2 kräver att alla anslutningar krypteras med SSL certifikat, vilket förhindrar att data kan avlyssnas eller stjälas. Detta ökar också förtroendet för webbplatsen bland besökare och förbättrar dess integritet.

Bättre för mobila enheter

HTTP/2 är också bättre anpassat för mobila enheter. Med den ökande användningen av mobila enheter för att surfa på webben har det blivit viktigt att webbplatser kan laddas snabbt och effektivt på dessa enheter. HTTP/2 har en lägre överföringsfördröjning, vilket gör att webbsidor laddas snabbare på mobila enheter och förbättrar användarupplevelsen.

Slutsats HTTP/2 är en betydande uppgradering av HTTP-protokollet och har många fördelar för webbplatser. Genom att förbättra prestandan, öka säkerheten och effektivisera anslutningar är HTTP/2 ett stort steg framåt för webbplatsers funktionalitet och användarupplevelsen.

ALPN funktion tillsammans med HTTP/2

ALPN, eller Application-Layer Protocol Negotiation, är en funktion som infördes med HTTP/2-protokollet. ALPN möjliggör en snabbare och säkrare anslutning mellan webbläsare och webbserver genom att tillåta en mer effektiv förhandlingsprocess för att bestämma vilken protokollversion som ska användas.

ALPN fungerar genom att webbläsaren och webbservern utbyter information om de protokoll som de stöder. När en förfrågan görs om att ansluta till en webbplats, skickar webbläsaren en lista över de protokoll den stöder till webbservern. Därefter väljer webbservern det protokoll som bäst passar med webbläsarens lista. Detta görs på ett snabbt och effektivt sätt tack vare ALPN.

Snabbare header response i webbläsaren med ALPN

En av fördelarna med ALPN är att det möjliggör en säker anslutning mellan webbläsaren och webbservern genom att tillåta TLS (Transport Layer Security) -certifikat att hanteras snabbare. TLS är en krypteringsprotokoll som används för att säkra data som överförs mellan webbläsare och webbserver. Genom att tillåta TLS-certifikat att hanteras snabbare, kan anslutningen ske snabbare och säkrare.

En annan fördel med ALPN är att det möjliggör bättre prestanda genom att optimera förhandlingsprocessen för att välja protokollversion. Tidigare krävdes flera förfrågningar och svar mellan webbläsaren och webbservern för att välja rätt protokollversion, vilket ledde till fördröjningar och en försämrad användarupplevelse. Med ALPN kan webbläsaren och webbservern snabbt välja protokollversion, vilket ger en snabbare och smidigare anslutning.

Testa din hastighet på din webbplats samt läsa hur du kan förbättra den ytterligare. Artikeln är några år gammal men fortfarande relevant!

Sammanfattningsvis är ALPN en viktig funktion för HTTP/2-protokollet som gör det möjligt för webbläsare och webbserver att kommunicera effektivare och säkrare. Genom att optimera förhandlingsprocessen för att välja protokollversion och hantera TLS-certifikat snabbare, kan ALPN förbättra prestandan och användarupplevelsen för webbplatser som använder HTTP/2.

Läs mer om ALPN på Wikipedia.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *