Installera WordPress manuellt

Posted · Add Comment

Bild på WordPress hemsida och en databas

WordPress som är det mest använda verktyget här på Webbdo används flitigt av oss själva och våra kunder. Ett problem som många upplever när de ska börja använda denna mjukvaran är att man inte vet hur man installerar det manuellt, med det svenska språket. Vi erbjuder via vår kontrollpanel automatisk installation av WordPress. Men nackdelen där är att det svenska språket inte följer med i administrationsdelen. Ny guide för hur du installera WordPress automatiskt med dem svenska språkfilerna!

Genom guiden under ska vi nu visa hur du enkelt själv kan installera WordPress på bara några minuter.

1. Du måste först och främst ha ett webbhotell. Du hittar vårt i menyn över som passar perfekt till WordPress.

2. Gå till den officiella webbplatsen för WordPress Sverige här. I mitten på sidan till höger kan du ladda ner den senaste versionen av WordPress. Du ser bild på hur det kan se ut under.

Bild på var man ladda ner WordPress på Svenska

3. Filen du nu har laddat ner är nerpackad i en .rar fil. För att packa upp denna måste du har ett program. Vi rekommenderar ett som heter WinRAR som du kan ladda ner här. Packa upp filen i en tom mapp på din dator.

Filer som packats upp till WordPress

4. Logga in på ditt webbhotell. (OBS! Bilderna som visas är från vårt webbhotell och kan därför inte spegla någon annans webbhotell.) Därefter väljer du ”MySQL Databas guide” som tillåter dig att bygga upp en databas på webbhotellet.

Bild som visar var man ska trycka för att skapa en databas

5. I den nya rutan som kommer upp skapa du döpa din databas. Du kan välja vilket namn du vill. Därefter trycker du på nästa steg.

Bild som visar hur det ser ut vid skapande av databas

6. Nu har du valt ett namn för din databas. Efter, på nästa sida ska du välja användarnamn och lösenord. Skriv ner allt, inklusive vad databasen heter så att du kommer ihåg detta.

Skapa lösenord och användarnamn till databasen

7. Efter klickar du på nästa steg. Där får du upp flera tabeller som tillåter dig att välja vad databasen har tillåtelse att göra. Klicka i ”ALL PRIVILEGES” som ger databasen full kontroll att gör allt du vill för din WordPress installation.

Bild som visar hur du ställer in din databas

8. Nu har du gjort grunden på ditt webbhotell för att kunna installera WordPress korrekt. Med uppgifterna (databasnamn, användarnamn och lösenord) du fått ska du nu ändra i en fil som heter wp-config-sample. Du hittar denna i din WordPress mapp på datorn som du laddade ner i steg 3.

Bild visar var filen ligger i mappen

9. Öppna upp denna filen med hjälp av ett redigeringsprogram för webbpublicering. Eller anteckningar som du hittar i din dator. Under på bilden har vi använt oss av anteckningar för att redigera.

Bilden visar vilka ljnjer som ska redigeras

10. Pilarna över visar vilka rader du ska redigera. Skriv in uppgifterna mellan tecknen. Exempel: Ange databasnamn här

– I första raden lägger du in namnet för databasen.
– I andra raden lägger du till användarnamnet för din databas.
– Och den tredje raden ditt lösenord.

11. Nu ska du spara denna filen, men det är väldigt viktigt att du döper om denna filen från wp-config-sample till endast wp-config. Annars kommer du inte kunna installera WordPress.

12. När du lagt in uppgifterna enligt ovan och sparat filen med korrekt namn ska du ladda upp hela mappen till ditt webbhotell via FTP. Vill du installationen direkt på din domän och inte en subdomän ska du lägga filerna under /public_htm/. Har du inte skapat ett FTP-konto innan kan du hitta en guide för hur du gör det här.

13. När alla filer är på plats på webbhotellets server kan du gå till adressen http://www.din-sidas-url.se/wp-admin/install.php. Byt ut ”din-sidas-url.se” mot din egna domän.

14. Nu kommer det att komma upp ytterligare inställningar som du själv väljer hur dessa ska tillämpas. Sen är det klart. Nu kan du logga in på http://www.din-sidas-url.se/wp-admin/. Men även här får du byta ut  ”din-sidas-url.se” mot din egna domän.

15. Sen är det klart! Hoppas att du fick ett lyckat resultat. Om inte så har du antagligen lagt filerna i fel mapp på serven eller också tillämpat databasuppgifterna fel. Gå då igenom varje steg igen för att försäkra dig om att inget blivit fel.

Liknande guider

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *