Kom igång med WordPress

Posted · Add Comment

Omslag med CD som ska beskriva en WordPress guideBloggandet i Sverige är extremt stort, och mycket för att verktyget WordPress (WP) är så enkelt att lära. Det tar inte många timmar av testande innan man kan säga sig kunna publiceringssystemet. Jag började använda WP för cirka 2 år sen, och då var det CMS (content management system) liknande systemet inte alls så utvecklat som det är idag. Extra funktioner har lagts till, ändringar och nya säkerhetsfunktioner har ständigt uppdaterats. Så utvecklingen går snabbt framåt! Men de som inte varit med från början, kan dem lära sig det nya WordPress systemet?

Så börjar du med WordPress, 10 steg!

1-2-3 guide som visar hur WordPress går till steg för stegWordPress är inte mycket svårare än att surfa på Internet eller skriva i ett WordPad dokument. What you see is what you get som man brukar säga om CMS verktyg. I denna guiden kommer jag att visa hur du börjar från inget till en helt utvecklad blogg.

1. Du behöver först och främst ett webbhotell (välj Webbdo från endast 29 kronor / månaden). Eller Googla något annat, det är upp till dig. Men så bara till så att det går köra WordPress på serven som du hyr.
2. Registrera en domän eller peka om en som du redan äger.
3. Logga in på ditt webbhotell med de uppgifterna du har fått från leverantören. Om det finns ett program som heter Fantastico så ska du välja det. Där inne finns det en hel del program, men det som du ska välja är självklart WordPress. Finns inte detta så kommer du troligtvis att få installera WordPress manuellt genom att skapa en databas och annat. Du kan då ladda ner den senaste versionen av WordPress här.
4. Installera WordPress i valfri mapp samt välj användarnamn och lösenord.
5. När installationen väl är klar så brukar jag gå direkt på temat och ändra det. Har man kunskaper om hur man designar själv så tycker jag att man ska göra det, annars så kan jag rekommendera Woo Themes, StudioPress, Press75, RichWP, Gabfire Themes, Zidalgo och Organized Themes. På dessa webbplatserna kostar temat pengar men det är de värt om man vill sticka ut lite på nätet.
6. Logga in på WordPress med inloggningsuppgifterna du själv valde vid installationen. Inne i kontrollpanelen väljer du Appearance/Add new themes. Där väljer du det temat du precis har köpt och ladda upp det till serven.
7. Nu när du har din bloggdesign så ska du börja redigera ditt tema, jag brukar då börja med att översätta det synbara till svenska. Med det synbara menar jag det som syns för besökarna. För att göra detta så går du till Appearance/Editor inne i WordPress. Där väljer du till höger de sakerna som ska översättas, header, footer etc.
8. Översättningen är nu klar och nu så kanske det skulle passa med en unik logga som gör att din blogg sticker ut från mängden ytterliggare. Detta kan vara lite svårt för den som inte har något designprogram som Xara eller Photoshop.
9. Ändra bakgrunden så att du inte längre har ett premium tema som ser ut som alla andras. Detta är en enkel åtgärd, ibland finns det till och med en funktion i temat som man enkelt kan använda för att ladda upp en ny bakgrund. Om det inte finns så ändrar man färgen i Appearance/Editor, välj sen CSS filen och leta upp ”background”. Där ändrar du sedan färgkod till den färgen som du vill ha.
10. Den sista punkten är den som tar längst tid, det finns egentligen aldrig något slut. För det är att skriva innehåll så att din blogg verkligen blir en blogg. För att skriva ett inlägg så väljer du Posts/Add new inne i WordPress kontrollpanel. Där skriver du precis som i WordPad vad ditt blogginlägg, artikel eller vad du nu vill kalla det ska handla om.

Detta var de sakerna som man behöver göra för att komma igång med WordPress. Man behöver givetvis inte göra alla punkterna, man kan hoppa över 5, 6, 7, 8 och 9 om man inte bryr sig om språket och designen. Men allt annat måste följas för att få en fungerande blogg.

5 Rekommenderade plugins till WP

Bild på en flammande eld som ska spegla heta plugins till WP

Du har säkert läst om WordPress plugins på många andra webbplatser, men de har inte listat exakt de som jag visar här. Dessa verktygen är som ett extra program installerat i WP, det går enkelt och snabbt och efter installation går det att använda direkt. Vill du söka efter ett plugin så går du inne i din kontrollpanel till Plugins/Add new. Där kan du antigen söka eller ladda upp direkt från din dator. Vet du inte vilka verktyg du ska använda så kan jag rekommendera några plugins som jag själv använder på denna webbplatsen, samt många andra.

1. All in One SEO Pack är ett mycket bra plugin som hjälper dig att lägga till meta description, keywords, titel samt även en canonical tag om det behövs. Extremt bra och rekommenderas av många!
2. TS Costom widgets hjälper dig att ordna med dina widgets. Kan vara till hjälp om du vill använda olika vänster / höger spalter på olika sidor. Rekommenderas så att inte duplicate content finns på webbplatsen.
3. WP security scan ska installeras för att skydda din blogg mot hack attacker samt annat som är viktigt.
4. Cystats för att spåra dina besökare om inte Google Analytics används, annars så kan man använda båda som jag gör.
5. Google XML sitemap hjälper dig att skapa en sidkarta för din webbplats. Hjälper dig att indexera samt berätta för sökmotorerna vilka sidor som finns på domänen.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *