Köp en dedikerad IP-adress

Posted · 5 Comments

Det finns många som pratar om dedikerade IP-adresser. Men vad innebär det egentligen? Självklart låter det bättre med att ha något dedikerat, något som är eget, men vad är fördelarna? Vi ska hjälpa dig att försöka reda ut dessa begrepp på ett så enkelt sätt som möjligt. Samt även berätta vilka fördelar man kan ha med det om man fundera på att köpa en eller flera till sina hemsidor.

Server med som delar ut dedikerad IP

IP-adress – vad är det?

För att veta vad en dedikerad IP-adress är måste vi först veta vad en IP-adress är över huvud taget. IP står för ”Internet protocol” och är grunden för allt som finns på Internet egentligen. Oavsett ifall du har en dator, en hemsida eller något annat som är uppkopplat mot Internet så har detta ett IP-nummer. Det är helt enkelt som ett personnummer som fastställer en ”identitet” på Internet.

Domännamn med dedikerad IP

När du skriver in ett domännamn i webbläsaren, t.ex. Webbdo.se så skickas signaler som kodar om namnet till den bakomliggande IP-adressen. Detta görs med hjälp av DNS (domain name server). Det kan finnas en hel hög olika hemsidor på samma IP-adress, men då är det upp till servern att reda ut vilken domän som är vilken. Fördelen med en dedikerad är att det bara är din sida som ligger på just den IP-adressen. Du kan skriva in www.webbdo.se eller IP-numret 198.49.74.74. Båda leder till vår domän då vi har ett unikt IP.

Fördelar är många

Med en dedikerad IP-adress så kan du lika gärna skriva in IP-numret i webbläsaren som att skriva in domännamnet som vi skrev ovan. Det är ju ändå exakt samma sak. Det finns såklart en hel rad andra fördelar för dig som inte förstår tjusningen med att använda IP-nummer istället för domännamn. Bland annat så blir sidan snabbare, speciellt ifall du har en populär sida som har mycket trafik. Servern slipper ju leta fram vilken sida det är som anropas, det finns ju bara din sida att välja på.

Du kan även komma åt hela sidans FTP via IP-adressen vilket är en stor fördel ifall något med domännamnet börjar krångla, som en extra säkerhet helt enkelt. Skickar man mycket e-post och vill vara extra säker på att det når fram utan att fastna i spam filter kan detta vara något att tänka på. Man har endast sitt egna nummer att ta hand om då. Ligger man på en delad miljö på webbhotellet som majoriteten gör, delar man IP med andra. Men självklart har vi koll på alla våra kunder så att ingen skickar ut oönskad e-post till andra från vårt webbhotell.

Den största anledningen till att folk använder dedikerad IP-adress är att man kan använda SSL. SSL är ett säkerhetscertifikat som krävs för att kunna använda HTTPS på sidan. Även fast det finns vissa tekniker och tillägg som man kan använda för att kunna köra SSL på ett delat IP är det inte alls lika bra eller säkert.

Unik IP-adress för en domän

Summering

 • Unik adress för din hemsida.
 • Snabbare laddning.
 • Kunna använda SSL.
 • Säkrare att skicka e-post.
 • SEO hosting, köpa en unik IP för varje domän.

Den främsta och absolut största anledningen till att skaffa en dedikerad IP-adress är att vi på Webbdo erbjuder det för bara 49 kr per månad! Med detta otroliga erbjudande behöver du knappt fundera på ifall fördelarna väger upp kostnaderna. Vill du har flera unika IP-adresser kan detta köpas till ett reducerat pris. Kontakta oss idag så hjälper vi dig!

Läs mer om teknisk information om vårt webbhotell samt extra tjänster.

 
5 Responses to "Köp en dedikerad IP-adress"
 1. blank Sverker Larsson skriver:

  Hej, undrar lite över användandet av IP-adress. Det är inte lätt att hänga med i tekniken. Att köpa en IP-adress, innebär detta att det är svårt att spåra mig (bli upptäckt om man ser på t.ex TV) om jag befinner mig på utlandsvistelse? Jag har hört att det finns IP-adress att köpa som skall fungera på detta sätt.
  MVH

  • blank webbdo skriver:

   Hej!

   Den typen av ip-adress vi säljer fungerar inte på det sättet. Normalt delar flera webbplatser samma IP-adress på ett webbhotell. Men om du väljer att köpa ett helt unikt så är det endast du som har den ip-adressen.

 2. blank Niklas skriver:

  Hej,
  Jag är intresserad i en dedikarad ip address. Har ni en test period eller kan man köpa abonnemang för en kortare tid för utvärdering ?
  Tack,
  Niklas

 3. blank Jimmy skriver:

  Om man köper en IP-adress, kan man då få ett PTR-record också?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *