Länkar är mer värdefulla än någonsin – många gör misstag!

Posted · 1 Comment

Även om Google vill att länkar ska ha mindre påverkan för hur en webbplats placerar sig i sökresultatet är det fortfarande detta som har störst tyngd. På senare år är det svårare att få tag på neutrala länkar av hög kvalité för alla. Det är endast ett fåtal skribenter som lyckas. Men inte alls i den utsträckningen som det en gång har varit.

Delningar på Facebook och Twitter samt länkar

I en artikel och undersökning av Buzzsumo och Moz tar skribenten Steve Rayson och gräver djupare i detta. För den som vill läsa rapporten finns den att ladda ner här.

Analysen är baserad på 1 miljon artiklar som publicerats och djupanalyserats och sen sammanställts. Den visar antal länkar som inkommit till dessa artiklarna men även delningar på Facebook och Twitter. Trenden för länkar och delningar blir allt färre. Artiklar som påverkar personer med innehåll som cancer, ekonomi och recensioner får mer publicitet genom länkar och delningar på sociala plattformar. Annat innehåll klarar sig mindre bra vilket i vår värld är helt normalt då det inte påverkar det personliga i varje enskild människa.

I och med detta höjs värdet på länkar av hög kvalité avsevärt. Idag kan en skribent lägga ner dagar och även veckor av efterforskning till att skriva en riktigt bra artikel. När den är publicerad är det inte alls säkert att den får uppmärksamheten som det var tänkt. Kanske blir resultatet att inte en enda neutral länk inkommer till den vilket ökar länkvärdet avsevärt för alla artiklar därute.

Som tur är baserar Google inte en webbplats placering utefter länkar och delningar enbart. Det är oerhört mycket annat som också påverkar. Backlinko har en lista här som är värd att gå igenom.

Ny relevant information

En artikel som publiceras idag kan få länkar till sig många år efter den publicerats. Detta gör att den växer sig starkare neutralt och ger då kraft till hela webbplatsen över tiden som går. Det är därför det är oerhört viktigt att inte bara publicera nytt innehåll hela tiden. Det är minst lika viktigt att hålla sina artiklar up-to-date med ny nyttig information samt rensa ut det som inte längre är relevant. Över alla år som Webbdo jobbat med SEO är det på denna punkten som de flesta gör misstag. De skippar helt att gå igenom irrelevanta sidor som är gamla. Men om du är en av de få som gör detta – gratulera till dig! Du ligger ett steg före andra inom branschen sökmotoroptimering!

När du uppdaterar ett äldre inlägg eller sida, glöm inte att visa detta utåt så att den som länkar till en sida ser att artikeln är uppdaterad. Annars är det inte alls säkert att den som vill länka till en specifik sida ser sidan som trovärdig och kanske därför inte länkar alls.

Andra artiklar relaterat till länkar

  • Grundreglerna för länkar uppstaplade – Lista uppdaterad 2016! Om du tycker något fattas eller ska redigeras bort, vänligen lämna en kommentar på sidan!
  • Ankartexten på en länk – Denna artikeln skrevs först 2009 men jag kan upplysa om att den är minst lika relevant då som nu. En del har dock kommenterats bort då det inte längre gäller.
 
One Response to "Länkar är mer värdefulla än någonsin – många gör misstag!"
  1. Jonas Hägglund skriver:

    Detta var intressant läsning och jag fick mycket nyttig information men jag fick inte några exempel på sidor där man kan länka till varandra för att öka synligheten på nätet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *