Leverera e-post säkrare genom DKIM & SPF

Posted · Add Comment

Är du trött på att dina e-postmeddelande hamnar i mottagarens skräppost? Då kan nedan guide hjälpa dig genom att du aktiverar DKIM samt SPF för din e-postadress.

Det finns många funktioner som erbjuds av cPanel (kontrollpanelen du har hos Webbdo webbhotell). Däribland säkerhet, underhåll, och hantering av webbplatser och domäner. I denna artikeln tänkte vi prata om två verktyg DKIM & SPF.

Vi verktyg vi tänkte börjar med är DKIM, (Domain Keys Identified Mail). Det är en teknik som används för att verifiera att e-postmeddelanden som skickas från din domän faktiskt kommer från din domän. DKIM är en viktig funktion som hjälper till att förhindra e-postbedrägerier och säkerställer att dina e-postmeddelanden inte hamnar i mottagarens skräppost. I denna artikel kommer vi att diskutera vad DKIM är, hur det fungerar, och hur du aktiverar det i cPanel.

Vad är DKIM?

DKIM är en teknik som används för att kryptera en digital signatur på e-postmeddelanden som skickas från en domän. Den digitala signeringen är baserad på en privat nyckel som endast domänens ägare har tillgång till. När mottagaren får ett e-postmeddelande som är signerat med DKIM, kan mottagaren använda den offentliga nyckeln för att dekryptera den digitala signaturen och verifiera att e-postmeddelandet faktiskt kom från den angivna domänen. Genom att använda DKIM kan en mottagare vara säker på att ett e-postmeddelande inte är en förfalskning eller spam.

Hur fungerar DKIM?

DKIM fungerar genom att lägga till en digital signatur till varje e-postmeddelande som skickas från din domän. När ett e-postmeddelande skickas från din domän, genereras en digital signatur med hjälp av en privat nyckel. Den digitala signatur läggs sedan till e-postmeddelandet som en header. När mottagaren får e-postmeddelandet, kan mottagaren hämta den offentliga nyckeln från DNS-posten och använda den för att dekryptera den digitala signaturen. Om signaturen matchar den som genererades av den privata nyckeln, verifieras e-postmeddelandet och det kan antas vara en legitim e-post.

Hur aktiverar jag DKIM i cPanel?

För att aktivera DKIM i cPanel följer du följande steg:

  1. Logga in på cPanel och navigera till ”Email”-sektionen.
  2. Klicka på ”Email Deliverability” för att öppna ”Email Deliverability”-fliken.
  3. Klicka på ”Generate Local DKIM Key” för e-postadressen du vill generera en DKIM nyckel för.
  4. En offentlig nyckel kommer att genereras automatiskt och läggas till DNS-posten för din domän. Notera att det kan ta upp till 24 timmar för DNS-posterna att uppdateras.
  5. Om du har flera domäner, upprepa processen för varje domän.

Efter 24 timmar ska detta vara aktiverat och du ska se en aktiv status som ”Valid”. Exempel på en e-postadress under från webbdo.se

Det är viktigt att notera att DKIM inte är den enda tekniken som används för att skydda mot e-postbedrägerier. Andra tekniker, som SPF (Sender Policy Framework) som du kan läsa mer om under.

SPF – verifiera och säkerställ e-postmeddelanden

SPF, eller Sender Policy Framework, är en annan teknik som används för att bekämpa e-postbedrägerier. SPF tillåter mottagarservrar att verifiera att e-postmeddelanden som skickas från en viss domän faktiskt kommer från de serverar som är auktoriserade att skicka e-post för den domänen.

Precis som med DKIM lägger SPF till en speciell DNS-post till en domän för att hjälpa mottagarservrar att verifiera att e-postmeddelanden som de får från domänen faktiskt kommer från auktoriserade servrar. När en mottagarserver tar emot ett e-postmeddelande som påstår sig komma från en viss domän, kan servern kontrollera SPF-posten för att se om servern som skickade e-postmeddelandet är en auktoriserad sändare. Om det är det, godkänns e-postmeddelandet, annars avvisas det eller sätts i skräpposten.

Att aktivera både SPF och DKIM kan hjälpa till att skydda din domän mot e-postbedrägerier och säkerställa att dina e-postmeddelanden når mottagarens inkorg. I cPanel är det möjligt att aktivera SPF genom att skapa en speciell TXT-post i DNS-inställningarna för din domän. Precis som med DKIM kan det ta upp till 24 timmar för DNS-posterna att uppdateras och SPF ska börja fungera.

Sammanfattningsvis kan både DKIM och SPF hjälpa till att skydda din domän mot e-postbedrägerier genom att verifiera att e-postmeddelanden som skickas från din domän faktiskt kommer från auktoriserade källor. Genom att aktivera dessa tekniker i cPanel kan du öka säkerheten för din domän och säkerställa att dina e-postmeddelanden når mottagarens inkorg.

Hur ställer jag in SPF i cPanel?

Att skapa en SPF-post i cPanel är relativt enkelt och tar bara några minuter. Följ dessa steg för att skapa en SPF-post i cPanel:

  1. Logga in på ditt cPanel-konto.
  2. Gå till avsnittet ”Email” och klicka på ”Email Deliverability”.
  3. Klicka på ”Install The Suggested Record” bredvid SPF (detta är på samma sida som du aktiverade DKIM på tidigare fast längre ner på sidan).
  4. Ett standard SPF-postvärde kommer att skapas för din domän. Om du vill lägga till eller ta bort auktoriserade servrar, kan du redigera SPF-posten enligt dina behov.
  5. Klicka på ”Activate” för att spara ändringarna.

Efter att du har skapat SPF-posten kommer den att läggas till i DNS-inställningarna för din domän och hjälpa mottagarservrar att verifiera att e-postmeddelanden som skickas från din domän faktiskt kommer från auktoriserade källor. Det är viktigt att notera att det kan ta upp till 24 timmar för DNS-posterna att uppdateras och SPF ska börja fungera.

Det är också viktigt att se till att SPF-posten är korrekt konfigurerad och innehåller alla auktoriserade servrar som kan skicka e-postmeddelanden från din domän. Om du inte konfigurerar SPF-posten korrekt kan dina e-postmeddelanden blockeras eller sätts i skräpposten. Du kan använda olika verktyg på nätet för att testa om din SPF-post är korrekt inställd.

Relaterade artiklar inom e-post

Ställ in e-post för extern e-postklient

Skapa ny e-postadress i cPanel

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *