Marknadsför ditt företag via Facebook

Posted · 1 Comment

Det tjatas en hel del om sociala medier nu för tiden, och det oftast i positiv anda. Sociala medier har länge beundrats för dess effektivitet när det gäller att sprida information. Driver du företag som sysslar med e-handel så är givetvis användandet av sociala medierna ett måste i verksamheten. I detta inlägg kommer det specifikt handla om Facebook och hur du på bästa sätt drar nytta av denna högst effektiva kanal.

Foto av facebook.com

Till att börja med så bör Facebook betraktas som ett komplement till den egna domänen. Att inte ha möjlighet att kunna underhålla och optimera en egen webbplats medför att man går miste om en oerhört viktig kanal – kanske den viktigaste, d.v.s. sökmotorerna. När det handlar om e-handel så förutsätts det finnas en egen webbplats varifrån handeln bedrivs.

Ditt företag bör skapa en egen sida på Facebook. Var noga med att fylla i en tydlig verksamhetsbeskrivning så att Facebook-användarna förstår vad sidan handlar om. När någon klickar ”gilla” på ditt företags sida så innebär det att den personen får ta del av företagets uppdateringar i sitt flöde av händelser. Att inte vara tydlig med vad sidan handlar om innebär en risk att gå miste om eventuella ”gillare”. Att många gillar ens sida innebär en möjlighet att kunna gå ut med uppdateringar till en bred massa både snabbt och effektivt. Om vissa Facebook-användare gillar och/eller delar uppdateringarna så blir spridningen ännu mer effektivare. Spridningen kan jämföras med växande ringar på vattnet. Räckvidden kan detaljerat granskas med hjälp av statistik som Facebook låter administratörerna få ta del av. Med lite detektivarbete kan man lista ut vilken typ av uppdatering som ger bäst räckvidd och bäst marknadsföring.

Generellt kan man säga att människor gillar tävlingar, rabatterade priser och givetvis allting som är gratis. Ska man alltså ge bort produkter gratis? Det är en övervägning som kan vara lönsam i längden beroende på hur din verksamhet ser ut. En erbjuden gratisprodukt kan leda till ökad merförsäljning så fort kunden får upp ögonen för andra produkter i ditt sortiment.

Hur som helst, poängen är att du bör djuplänka dina produkter i statusuppdateringar på Facebook. Komplettera uppdateringarna med intressant text som fångar Facebook-användarnas uppmärksamhet. Människor gillar även bilder och en statusuppdatering som saknar bild får över lag sämre genomslag.

För att nå ut till en bredare massa bör man investera i annonsering på Facebook. Annonseringen kan riktas mot människor med specifika intressen och chansen att fler ska gilla din sida ökar avsevärt. En god start innan annonsering påbörjas är att bjuda in alla sina vänner till sidan.

Gilla gärna Webbdo på Facebook 🙂

 
One Response to "Marknadsför ditt företag via Facebook"
  1. Tim skriver:

    Sedan finns det tusen andra sätt att marknadsföra sig online förutom Facebook. En riktigt bra artikel kan få ett otroligt genomslag om den skrivs och publiceras på rätt sätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *