Maximera din SEO med Whois – En guide till att använda Whois

Posted · Add Comment
Sök whois på ett domännamn

Whois är en Internet-protokoll som används för att söka efter information om domänregistreringar. Genom att använda Whois kan du hitta namnet på en domänregistrerare, dess kontaktinformation, namnet på dess DNS-servrar och annan information som kan vara användbar för sökmotoroptimering (SEO). I den här artikeln kommer vi att titta på vad Whois är, hur det fungerar och hur det kan användas för SEO.

Vad är Whois?

Whois är en sökbar databas som innehåller information om domänregistreringar. När en person eller organisation registrerar en domän måste de ange viss information om sig själva, inklusive deras namn, adress och e-postadress. Denna information samlas in av den organisation som ansvarar för att hantera domännamn, vanligtvis en ICANN-ackrediterad registrar eller ett webbhotell.

Informationen som samlas in av registraren används för att skapa en Whois-post för domänen. Denna post innehåller all den information som registraren har lämnat, inklusive deras namn, adress och kontaktinformation, samt information om domännamnet, inklusive namnet på DNS-servrarna som används för att hantera domänen.

Hur fungerar Whois?

Whois fungerar genom att du skickar en förfrågan till Whois-databasen. Denna förfrågan kan göras på flera sätt, inklusive genom att besöka en Whois-webbplats eller genom att använda en Whois-klient som är integrerad i din webbläsare.

När du gör en förfrågan skickas den till Whois-servern som hanterar den relevanta domänen. Denna server svarar sedan med Whois-posten för den angivna domänen. Denna post kan innehålla all den information som registraren har lämnat, inklusive deras namn, adress och kontaktinformation.

Hur kan Whois användas för SEO?

Whois kan användas för SEO på flera sätt. Här är några exempel:

  1. Identifiera potentiella samarbetspartners

Genom att använda Whois kan du hitta information om vem som äger en viss domän. Om du söker efter domäner som är relevanta för ditt företag kan du använda Whois för att hitta potentiella samarbetspartners. Du kan kontakta dessa personer och föreslå samarbeten eller gästblogginlägg.

  1. Undvik spam

Whois kan användas för att undvika spam. Om du får skräppost från en viss domän kan du använda Whois för att hitta information om ägaren till den domänen. Du kan sedan kontakta dem och be dem att sluta skicka skräppost till dig.

  1. Identifiera potentiella konkurrenter

Genom att använda Whois kan du hitta information om dina konkurrenters domännamn. Du kan använda denna information för att identifiera potentiella konkurrenter och analysera deras webbplatser för att se hur du kan förbättra din egen sökmotoroptimering.

Webbdo har en egen Whois sökmotor du kan använda dig av. Du hittar den på whoisip.se

  1. Hitta länkpartners

Whois kan användas för att hitta potentiella länkpartners. Genom att söka efter domäner som är relaterade till din egen webbplats kan du hitta andra webbplatser som är inom samma bransch eller nisch som du. Du kan sedan använda Whois för att hitta kontaktinformationen för dessa webbplatsägare och föreslå en länkutbyte eller samarbete.

  1. Få information om domänhistorik

Genom att använda Whois kan du också få information om domänhistoriken för en viss domän. Detta kan inkludera information om när domänen först registrerades, vilka DNS-servrar som har använts, när domänen har ändrats och om den någonsin har bytt ägare. Denna information kan vara användbar för att identifiera potentiella problemområden eller för att få en bättre förståelse för en webbplats historik.

Ett verktyg att använda sig av för att se hur en webbplats såg ut historiskt sett är https://archive.org/web/. Detta verktyg tar en snapshot på olika datum varje år som man klicka sig in på för att se. Mycket användbart för flera områden!

  1. Identifiera potentiella rättighetsinnehavare

Om du tror att din upphovsrätt har kränkts på en viss webbplats kan du använda Whois för att identifiera den person som äger domänen. Du kan sedan kontakta dem och be om att din upphovsrätt respekteras.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *