MySQL 5.6 uppgradering till MariaDB 10.3

Posted · 1 Comment

Webbdo uppgraderar sitt webbhotell till MariaDB 10.3!

Några av förbättringarna i och med denna uppgradering;

  • Flera prestandaförbättringar.
  • Skalbarhet och prestandaförbättringar av globala datastrukturer.
  • Informationsschemat använder mycket mindre minne när du väljer från INFORMATION_SCHEMA.TABLES eller någon annan tabell med många VARCHAR- eller TEXT-kolumner.

Då var tiden kommen för MySQL 5.6 skulle få ett slutdatum. Datumet är satt till 5:e Februari 2021. Efter denna tiden kommer det ej längre uppdateras vilket i sin tur leder till säkerhetsrisker och försämrat stöd från andra applikationer.

Webbdo vill inte vänta tills sisa dagen med att uppgradera och väljer därför att genomföra denna uppgradering den 28/10 med start klockan 17.00. Uppgraderingen förväntas ta 45 minuter med en reservation på upp till 90 minuter. Under denna tiden kommer din(a) webbplats(er) ej vara tillgänglig(a)!

Vi är fullt medvetna om hur viktigt det är att just dina webbplatser är tillgängliga 24/7 – alla dagar om året. För att vi ska kunna ha det krävs det också att vi har underhåll likt detta som gör att vi blir ett snabbare & stabilare webbhotell! Tack för din förståelse!

Behöver jag göra något som kund innan dess?

Generellt inte. Men en rekommendation är alltid (både för säkerhet, prestanda och funktionalitet) att ha senaste uppgraderingen av programmet du använder som använder en databas.

Vill du läsa på mer om detta finns det en bra artikel om det här; https://blog.cpanel.com/mysql-5-6-and-mariadb-10-1-end-of-life/

Uppdatering: 2020-11-03: Efter att ha kört på MariaDB i lite över 1 veckan kan vi konstatera ett rejält uppsving för samtliga databaser. Prestanda, skalbarheter och ökad säkerhet!

 
One Response to "MySQL 5.6 uppgradering till MariaDB 10.3"
  1. Tobias skriver:

    Det låter toppen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *