Översätt WordPress till svenska

Posted · Add Comment

Översätt WordPress till svenska - bild på förstoringsglas

Behöver du hjälp? Vi hjälper dig till en fast kostnad – Läs mer här…

Nu kommer äntligen guiden för dig som vill ha WordPress helt översatt på svenska. För att kunna följa denna krävs det att du redan nu har WordPress installerat. Har du inte det kan du börja med att göra det. Vi har 2 länkar under som visar hur du kan göra det snabbt och enkelt. Väljer du att installera det manuellt kommer du att få det svenska språket automatiskt. Men om du installerar via cPanel så blir texten på engelska, både officiellt på din webbplats samt i administrationsdelen.

Så här gör du

Först och främst måste du kolla upp vilken version av WordPress du har installerat. Har du inte den nyaste rekommenderar vi dig att uppdatera mjukvaran innan du går vidare i guiden. För att se vilken version du har just nu kan du logga in på din WordPress sida. Högst upp i mitten på sidan kommer du att få en förfrågan om du vill uppdatera WordPress. Står det inget så har du med all sannolikhet den senaste versionen.

Gå till http://wpsv.se/filkategori/oversattningar-wordpress/ för att hitta de svenska språkfilerna. På sidan du får upp ser du även vilken version det gäller för. Om du valt att inte uppgradera WordPress så måste du välja just din version för att språkfilerna ska bli rätt.

Visar ett urklipp på var man laddar ner språkfiler

Efter att du laddat ner dem svenska språkfilerna som är nerpackade i ZIP-format måste du packa upp dessa. Har du inget program för detta rekommenderar vi dig att använda WinRAR. I ZIP-filen finns det 8 filer. Dessa kan du lägga i en mapp på ditt skrivbord.

Filer från ZIP

Nu när du har dina filer måste du ansluta till din webbplats via FTP. Det är viktigt att anslutningen är till katalogen där du installerat WordPress. Leta upp mappen /wp-content/ . Efter där ska du hitta en mapp som heter /languages/ finns den inte måste du själv lägga till den genom att skapa en. Se till att stavningen är korrekt för ”languages”. Annars kommer översättningen inte att fungera.

Efter att mappen /languages/är skapad eller hittad kan du ladda upp alla dina språkfiler till den mappen.

Sen kan du gå tillbaka till rooten av din WordPress installation. Där ska det finnas en fil som heter wp-config.php. Ladda ner den till ditt skrivbord och öppna upp denna med ett webbredigeringsprogram eller ett vanligt anteckningsblock.

På rad 131 står det define(’WPLANG’, ’sv_SE’);. Normalt ska du inte se att det står sv_SE men det ska du lägga till så att WordPress förstår att du vill använda svenska på din sida.

Bilden visar vilken rad man ska redigera i wp-content

Efter att det är klart är det bara för dig att spara tillägget och ladda upp det på samma plats. Ditt FTP-program kommer att fråga dig om du vill ersätta befintliga wp-content. Där väljer du att ersätta den redigerade versionen med originalet.

Sen är det klart! Du kan du logga in som vanligt på din WordPress sida och se att språket ändrats från engelska till svenska. Vill du ha ett annat språk förutom svenska eller engelska gör du samma procedur som över fast väljer språkfiler för det språket du vill ha.

Översättning av WordPress tema

Översättningen du gjort på administrationsdelen, översätter tyvärr oftast inte allt. Du kan behöva göra vissa manuella åtgärder för att få det som du vill ha det då vissa texter fortfarande kan vara på engelska. Det enklaste och snabbaste sättet är att gå in via Utseende –>Redigerare. Där hittar du de främsta komponenterna som driver ditt tema. Under följer exempel på vad du redigerar dina olika delar i WordPress. Innan du börjar att redigera rekommenderar vi dig att ta en kopia på dokumentet du vill redigera. Om man tar bort/lägger till fel saker kan hela webbplatsen krascha. Då får man ladda upp filen manuellt via FTP igen.

Hård kodning i WordPress

style.css – Här redigerar man storlek på text, titlar, färger och andra detaljerade funktioner.
index.php – Här finns oftast skalet för hela webbplatsen som styr hur allt ska visas.
header.php – Här redigerar du ditt huvud. Delvis där loggan samt menyn finns på din sida.
footer.php – Längst ner på din sida finns det något som kallas footer. Här går du in om du vill redigera den.
posts.php – Om du använder WordPress som en blogg så är det här du redigerar dina inlägg.
page.php – Sidor som du skapar redigerar du via detta dokument.
sidebar.php – Bloggar har oftast ”Widgets” vid sidan om sina inlägg. Det är här du redigerar hur det ser ut.
comments.php – Kan dina besökare kommentera på din webbplats? Då är det här du redigerar de fälten.
search.php – Använder du en sökfunktion på din webbplats är det här du redigerar den.

Dessa .php sidorna är de vanligaste i WordPress. Det ser olika ut från tema till tema. Oftast behöver man leta sig fram om man vill ändra språk eller lägga till andra saker. Och vad du än gör innan du påbörjar din redigering, ta en kopia! Även den bästa kan göra fel. När det kommer till PHP så räcker det att ett enda litet tecken saknas och kan då medföra att WordPress kraschar. För att återställa måste man gå via FTP, då även administrationsdelen brukar krascha.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *