PHP 8.2 som standard

Posted · Add Comment

Uppdatering – 2023-08-22: Idag klockan 14.00 uppdaterades samtliga kunder till PHP 8.2.

För att säkerställa säkerhet och prestanda kommer Webbdo webbhotell ej stödja äldre versioner av PHP än de senaste 2 versionerna. Enbart PHP 8.2 kommer stödjas efter 22 Augusti 2023. Vill man göra en ändring av detta redan idag på sitt webbhotellskonto går det bra. Detta görs under PHP Selektor i kontrollpanelen.

Gör man ingen ändring samt anpassar sin webbplats till PHP 8.2 kommer de automatiskt att uppgraderas till PHP 8.2!

Kan fel uppstå vid uppgradering av nyare version av PHP?

Kort svar, ja. Du måste se till att din databasdrivna webbplats klarar av minst PHP 8.2. Majoriteten av WordPress samt andra populära verktyg gör det idag. Populära teman & plugin gör till största delen det idag. Se till att ha dessa uppdaterade till senaste versionen som är släppt av dess skapare!

För ytterligare frågor och svar, läs längst ner i denna artikeln.

Vad erbjuder PHP 8.1 samt 8.2 mig som webbhotellskund?

PHP, vilket står för ”PHP: Hypertext Preprocessor,” är ett populärt programspråk för webbutveckling som används för att bygga dynamiska webbplatser och applikationer. PHP har genomgått betydande förbättringar under åren, och med de senaste versionerna, PHP 8.1 och PHP 8.2, har språket blivit ännu kraftfullare och mer användarvänligt. I den här artikeln kommer vi att titta närmare på de fördelar som PHP 8.1 och PHP 8.2 erbjuder jämfört med äldre versioner.

PHP 8.1 – Nyckelfunktioner och fördelar PHP 8.1 släpptes med flera spännande nya funktioner och förbättringar. Här är några av fördelarna med PHP 8.1 jämfört med tidigare versioner:

Notera att PHP 8.1 ej kommer vara tillgängligt. Enbart 8.2. Vi delger info om nedan för att de ej skrivits ut i 8.2 uppdateringen under.

  1. JIT (Just-In-Time) Kompilering: PHP 8.1 introducerade JIT-kompilering, vilket förbättrar prestandan avsevärt. Genom att kompilera PHP-koden till maskinkod kan JIT-kompileringen accelerera exekveringen och minska resursförbrukningen.
  2. Typed Properties: PHP 8.1 förbättrade sitt stöd för typning genom att införa Typed Properties. Detta ger utvecklare möjlighet att specificera datatyper för objektegenskaper, vilket kan hjälpa till att undvika typrelaterade fel och göra koden mer robust.
  3. Flera nya språkfunktioner: PHP 8.1 introducerade också flera nya språkfunktioner och syntaktiska förbättringar, som match-expressions, stränginterpolation i dubbla citationstecken och syntax för unions och intersections av typer. Dessa funktioner underlättar utvecklingen och gör koden mer läsbar och elegant.

Läs mer om teknisk beskrivning om detta via https://www.php.net/releases/8.1/en.php

PHP 8.2 – Framsteg och fördelar PHP 8.2 fortsätter att bygga vidare på förbättringarna från föregående versioner och erbjuder ytterligare fördelar. Här är några av de mest framstående fördelarna med PHP 8.2:

  1. Union Types 2.0: PHP 8.2 förbättrade stödet för union types, vilket gör det möjligt att ange flera möjliga typer för en variabel eller en funktionens returvärde. Detta hjälper till att öka flexibiliteten och tydligheten i koden.
  2. Enumerations: PHP 8.2 introducerade stöd för enumerations, vilket är en typ av datatyp som tillåter utvecklare att definiera en uppsättning fördefinierade värden. Enumerations gör koden mer läsbar och tydlig genom att tillhandahålla en begränsad uppsättning giltiga alternativ.
  3. Array Unpacking med Keys: PHP 8.2 introducerade också möjligheten att packa upp en array med nycklar, vilket innebär att man kan extrahera värdena från en associerad array och tilldela dem till enskilda variabler. Detta gör kodhanteringen av arrays mer flexibel och intuitiv.

Läs mer om teknisk beskrivning om detta via https://www.php.net/releases/8.2/en.php

Fördelar med PHP 8.1 samt 8.2 kontra äldre versioner

PHP 8.1 och PHP 8.2 erbjuder betydande fördelar jämfört med äldre versioner av språket. Med JIT-kompileringen, Typed Properties, union types, enumerations och andra funktioner har PHP blivit kraftfullare och mer användarvänligt än någonsin tidigare. Dessa förbättringar bidrar till att göra koden mer robust, säker och lättläst samtidigt som prestandan förbättras. För webbutvecklare är det viktigt att hålla sig uppdaterade och dra nytta av de senaste funktionerna och fördelarna som PHP 8.1 och PHP 8.2 har att erbjuda.

Läs om andra tekniska detaljer om vårt webbhotell. Kom ihåg, för att Webbdo ska kunna erbjuda ett snabbt, stabilt och prisvärt webbhotell. Då behöver vi se till att våra kunder använder det senaste. I detta fallet PHP som ger ökad säkerhet och inte minst prestanda för alla våra kunders webbplatser!

Frågor och svar om PHP uppgraderingen

Fråga: Vad händer om jag inte uppgraderar i tid?

Svar: Ditt konto kommer automatiskt bli uppgraderat till PHP 8.2 om inget görs från dina sida.

Fråga: Vad händer om min webbplats inte klarar av den nya versionen av PHP?

Svar: Webbplatsen kommer troligen inte fungera korrekt. Det kan även hända att den inte fungerar alls efter uppgraderingen.

Fråga: Om den sluta fungera. Är det något Webbdo kan hjälpa mig med för att få den att fungera igen?

Svar: Vi rekommenderar starkt att göra uppgraderingen själva så snart som möjligt. Då har man chansen att ändra tillbaka och felsöka samt fixa det uppstådda problemet. Att en webbplats klarar av senaste versionen av PHP är upp till dig som kund och skaparen av webbplatsen. Webbdo kommer inte göra ändringar eller anpassningar på kunds webbplatser / teman / plugin för att få det att fungera med PHP 8.2.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *