.FI domän – nu tillgänglig för alla att registrera!

Posted · Add Comment

Registrera en .FI domän

Den 5 September 2016 var det en stor dag för .FI domäner. Alla som sköter registrering av domännamn (registrar) och ansöker om att få tillhanda toppdomänen .FI kan nu erbjuda sina kunder denna domänen. Tidigare har detta varit begränsat till FICORA som skött allt detta via sitt kommunikationsverk. Men nu alltså tillgänglig för vem som helst i världen att registrera sin egna domän.

Då .FI domänen tidigare enbart ha varit tillgänglig för finska bolag och organisationer etc finns det en hel del bra domännamn att få tag på för den som är snabb att registrera. Vi på Webbdo bjuder normalt på domännamn första året vid köp av webbhotell. Men då .FI domänen är dyrare än exempelvis .SE domän i självkostnadspris bjuder vi inte på hela summan. Dock ger vi en kraftig rabatt på hela 80 kronor första året tillsammans med ett webbhotellskonto. Första året kostar .FI domänen 99 kr för dig som kund. Året därpå blir totalsumman enbart 179 kr vilket också är billigt om man räkna ut kostnaden per dag för att äga en finsk toppdomän.

Läs mer om Fi domänen här.

Varför ska man ha en finsk domän?

Varför ska man köpa .FI domän?

Det finns flera tusen olika toppdomäner att registrera. Givetvis ska man inte registrera alla namn man har varumärkesskyddade eller intresse i. Detta skulle leda till enorma kostnader om man inte håller på med köp och sälj av just domännamn. Men man bör välja de som är extra närma sitt företag, namn eller produkter man säljer. I detta fallet talar vi om domännamn från Finland som gränsar till Sverige och som är en del av Norden och Europa.

Oavsett vilken bransch man är i och om man har en verksamhet i Sverige och på Internet så är .FI domänen väldigt närma. Skulle någon kund rådfråga oss om de behöver en .FI domän till sin .SE webbplats skulle svaret alla dagar i veckan vara ett solklart JA. Även om man inte behöver en toppdomän avsett för ett annat språk just nu kanske den behövs i framtiden. Skulle det inte då vara tråkigt om någon annan redan tagit denna domänen som du tänkt använda till en webbplats på finska språket? Jag skulle tro att ditt svar på den frågan är ja.

En annan sak som man kan framhäva för den finländska domänen är att många finländare kan svenska. En FI domän gör sig bättre i exempelvis Google.fi än en .SE domän skulle göra. Detta är en sak att väga in bland många andra om man funderar över att köpa en .FI domän eller inte.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *