Något som blivit väldigt populärt den senaste tiden är att registrera utgående domännamn, så kallade snapback domäner. Det handlar om att köpa upp en domän som har historia bakom sig. Det vill säga med innehåll och länkar pekade till sig. På detta sättet sparar köparen en massa tid och pengar då värdet för domänen redan finns där. Om man köper upp en helt ny domän som aldrig tidigare varit registrerad måste man skriva innehåll och skaffa förtroendeingivande länkar till denna. Men det slipper man helt att göra vid snapback. Dock måste det tilläggas att innehållet kan vara copywrite skyddat, det är upp till var och en som köper en utgående domän att kolla upp.
Pris för snapback
Vem som helst i världen kan registrera en domän när den släpps fri till normalt pris. Dock är det svårt att få tag på en eftertraktad själv, utan att använda sig av någon snapback tjänst som erbjuds. Det är inte ovanligt att utgående domäner säljs för 200-20 000 kr/st eller mer. I Sverige, under toppdomänerna .SE och .NU är priserna inte så värst pressade. Runt 100-2500 kr skulle jag (utan statistik) tippa att de flesta går för.
Var hittar jag domänerna?
Det finns flera företag man kan vända sig till för att snappa upp en domän. Den vanligaste i Sverige är rymdweb.com som just nu står för 56,6% av alla registreringar enligt domainstat.se. Sidan listar även de senaste registrerade snapback domänerna. En annan tjänst som är enklare och som har en hel del statistik som länkar, ålder, namn och Pagerank är snapback.se. Företaget tar inget fastpris, utan provision om de lyckas registrera en domän till dig. Är det många som vill ha en specifik domän blir det budgivning på denna. Och precis som alla andra budgivningar så är det den som bjuder mest som får chansen till att förvärva domänen. Men inte ens vid ett vunnet bud är det säkert att man får domänen då det finns många tjänster på Internet som erbjuder snapback.

Bild tagen från domainstat.se

Bild tagen från snapback.se
Vad är en domän värd?
Detta är en fråga som har många svar. Värdet för ett domännamn kan endast sättas av personen/företaget som har intresse av den. Sen kan man alltid kolla efter andra parametrar som namn, ålder, toppdomän, länkar, tidigare innehåll, pagerank och även troligt värde i framtiden. Vid snapback är det du själv som avgör vad du vill betala för en viss domän. I alla fall om du använder snapback.se då det är budgivning där på utgående domäner.
Riktigt bra tips. Ska kika på det.