Skapa en databas för ditt PHP program

Posted · 2 Comments

På vårt webbhotell kan man skapa en MySQL databas väldigt enkelt. Man kan sedan koppla samman denna med sitt PHP-baserade program utan några konstigheter. Har du aldrig gjort detta innan så har vi skrivit en enkel guide om hur du gör detta i din kontrollpanel (cPanel).

 1. Som alltid måste man börja med att logga in i sin kontrollpanel.
 2. Steg två är att orientera sig och hitta rubriken ”databaser”. Där ska man klicka på ”MySQL databas guide”, en bild under visar hur man gör.Bilden visar vart man ska klicka för att skapa en databas
 3. Efter kommer det upp en ruta som tillåter dig att skapa ett valfritt namn på din databas. Vi valde namnet webbdo_exempel på vår MySQL databas. Men du kan välja precis vilket namn du vill. Du ser en bild på det under.Skriv in valfritt namn på en MySQL databas
 4. Efter man klickat sig vidare till nästa steg ska man välja användarnamn och lösenord. Det är viktigt att du skriver ner dessa och har dem till hands sen när du ska koppla samman ditt PHP-program till denna databasen. Bilden under visar hur det ser ut.Användarnamn och lösenord för databasen
 5. När du valt detta kan du gå till nästa steg. Där kan du välja olika saker som du vill att din databas ska utföra. Det vanligaste är att klicka i allt. Då väljer du ”ALL PRIVILEGES” så markeras allt och du kommer inte att stöta på några problem om du gör detta på rätt sett efter denna guiden. Bilden under visar hur det ser ut.Bild beskriver hur man tillåter allt i sin MySQL databas
 6. När du valt vad du vill att din databas ska utföra för något kan du klicka till nästa steg. Då är din databas klar att börja användas. De uppgifterna som du fått (databasnamn, användare och lösenord) ska du lägga in i den PHP baserade filen som programmet visar att du ska lägga till i.

Installera WordPress manuellt

Uppdatering: Installera WordPress manuellt med en mer detaljerad guide.

För att visa ett exempel så ska vi nu installera WordPress manuellt med databasen vi precis skapade. Vill du installera detta automatiskt så har vi en funktion för det på vårt webbhotell också.

 1. Gå till http://sv.wordpress.org/ och ladda ner den senaste versionen av WordPress gratis. Storleken är runt 7 MB och laddas ner som en ZIP fil. Du behöver ett uppackningsprogram för att kunna packa upp denna filen. Vi rekommenderar WinRaR.
 2. När du packat upp kommer det att skapas en mapp som heter ”wordpress”. Klickar du på denna kommer det att komma upp en massa filer tillhörande programmet. Dessa filerna ska du ladda upp på domänen där du vill ha det installerat. Du kan göra detta med ett FTP-program. Under visas exempel på filer som är med och som ska laddas upp.Filer som ska laddas upp via FTP för att kunna installera WordPress
 3. När allt är på serven ska du öppna filen wp-config-sample.php. Använd anteckningar eller annat webbredigeringsprogram för att lägga till dina databasuppgifter. De röda pilarna under visar vart du ska ändra, det står även på svenska vad uppgifterna ska in i filen. (Du kan öppna filen som du har kvar på din dator, i mappen. Inte den som ligger på serven).

Skriv in uppgifter för din databas

– På linje 19 ska du lägga till namnet på databasen som i vårt fall är ”webbdo_exempel”.
– På linje 22 ska du lägga till användarnamnet som i vårt fall är ”webbdo_testet”.
– På linje 25 skriver du in ditt lösenord som du angav när du skapade databasen.

När det är gjort ska du spara denna filen, det är väldigt viktigt att du också döper om den. Normalt heter den wp-config-sample.php. Du ska nu döpa om denna till wp-config.php. När det är gjort kan du ladda upp denna på serven i den mappen du lagt dina andra filer. Om wp-config-sample.php ligger kvar kan du ta bort denna.

Nu är det bara för dig att gå till <dindomän.se>/wp-admin/install.php. Fyll i uppgifterna som begärs och klicka dig vidare för att fullfölja installationen. Får du upp något fel så har du antagligen lagt in dina databasuppgifter fel i wp-config.php. Kontrollera då dessa igen och försök en gång till.

Sen ska allt vara klart och du kan se resultatet genom att gå till sidan på din domän där du installerade WordPress. För att logga in går du till <dindomän.se>/wp-admin/ där kan du administrera WordPress.

 
2 Responses to "Skapa en databas för ditt PHP program"
 1. blank Michel skriver:

  Hej
  kan man koppla ett databas på ett ett färdigt wordpress system?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *