Skydd mot virus

Publicerad klockan 08:47

Skydda din dator och server från virus

Att få virus i sin dator, på sin server eller till och med i sin mobiltelefon är något som är väldigt jobbigt! Man kan aldrig skydda sig till hundra procent, men man kan göra det svårare för virus att sätta sina funktioner i bruk. Detta oftast med ett riktigt antivirus program som söker och hittar viruset innan det ger skada. När jag skriver riktigt program så finns det bedragare som skapar falska antivirus program som är själva viruset. För att bli av med det så måste man köpa en prenumeration eller betala en fast avgift vilket kan vara riktigt sura pengar.

Längre ner i artikeln tipsar vi om ett antivirus program som vi själva använder dagligen.

Din dator smittar ditt webbhotell

Vi på Webbdo erbjuder billigt webbhotell med virusskydd från endast 39 kr / månad. Det finns många andra webbhotell som är dyrare utan att ha denna sökfunktionen på serven. Men vi vill ha säkerhet och bra skydd för våra kunder, just därför är detta en prioriterad sak på vårt företag. Trotts detta så kan virus, trojanska hästar och malicious program ta sig in via kundens dator och sen nå webbhotellskontot och infektera en webbplats. Detta är något som vi inte kan göra något åt om kunden inte säger till om det direkt. Då tar vi och plocka bort de infekterade filerna och ersätter dem med de riktiga från en av våra backuper.

Läs om datavirus på Wikipedia.

Så skyddar du dig bäst

Skydda dig på bästa sätt mot virus

Genom datorn

  • Använd ett antivirus program som söker igenom alla filer som mottas av din dator. Detta inklusive webbplatser du besöker. Vi rekommenderar Avast! (betald version) som skyddar live! Men gratis versionen är bättre än inget.
  • Använd en brandvägg.
  • Öppna inte e-postbilagor från okända avsändare. Om du gör, skicka aldrig uppgifter tillbaka som är personliga för dig som bankuppgifter eller annat liknande.
  • Anslut aldrig till webbplatser från offentliga datorer med dina inloggningsuppgifter.
  • Använd säkra inlämningsuppgifter som du inte använder på andra ställen. Lösenord som är över 9 tecken med små och stora bokstäver och kombinerat med en eller flera siffror.

På ditt webbhotell

  • Kör du med en php baserad programvara på ditt webbhotell så måste du se till att ha den senaste versionen uppdaterad. Ett populärt verktyg bland våra kunder är WordPress, och jag måste tyvärr säga att det är ett väldigt utsatt CMS verktyg för virus attacker. Se till att alltid ha den senaste versionen av detta program.
  • Detsamma gäller om man använder sig av tilläggsprogram som plugin. Är dina plugin inte uppdaterade på över 3-6 månader av skaparen skulle jag rekommendera att byta ut detta till ett liknande som uppdateras frekvent.

Scan virus via cPanelNär punkterna över är gjorda och du vill vara extra säker så kan du själv starta en scanning. Detta gör du i din kontrollpanel under sektionen ”avancerat”. Leta upp ”Virus Scan” som visas på bilden till vänster.

Har du som läsare andra tips eller program som kan skydda mot virus så är du välkommen att lämna en kommentar under om detta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.