Skydd mot virus

Posted · Add Comment

Skydda din dator och server från virus

Denna artikel uppdaterades 2023-03-01

Att få virus i sin dator, på sin server eller till och med i sin mobiltelefon är något som är väldigt jobbigt! Man kan aldrig skydda sig till hundra procent, men man kan göra det svårare för virus att sätta sina funktioner i bruk. Detta oftast med ett riktigt antivirus program som söker och hittar viruset innan det ger skada. När jag skriver riktigt program så finns det bedragare som skapar falska antivirus program som är själva viruset. För att bli av med det så måste man köpa en prenumeration eller betala en fast avgift vilket kan vara riktigt sura pengar.

Längre ner i artikeln tipsar vi om ett antivirus program som vi själva använder dagligen.

Din dator smittar ditt webbhotell

Vi på Webbdo erbjuder billigt webbhotell med virusskydd från endast 79 kr / månad. Det finns många andra webbhotell som är dyrare utan att ha denna sökfunktionen på serven. Men vi vill ha säkerhet och bra skydd för våra kunder, just därför är detta en prioriterad sak på vårt företag. Trotts detta så kan virus, trojanska hästar och malicious program ta sig in via kundens dator och sen nå webbhotellskontot och infektera en webbplats. Detta är något som vi inte kan göra något åt om kunden inte säger till om det direkt. Då tar vi och plocka bort de infekterade filerna och ersätter dem med de riktiga från en av våra backuper.

Läs om datavirus på Wikipedia.

Så skyddar du dig bäst

Skydda dig på bästa sätt mot virus

Genom datorn

  • Använd ett antivirus program som söker igenom alla filer som mottas av din dator. Detta inklusive webbplatser du besöker. Vi rekommenderar Avast! (betald version) som skyddar live! Men gratis versionen är bättre än inget.
  • Använd en brandvägg.
  • Öppna inte e-postbilagor från okända avsändare. Om du gör, skicka aldrig uppgifter tillbaka som är personliga för dig som bankuppgifter eller annat liknande.
  • Anslut aldrig till webbplatser från offentliga datorer med dina inloggningsuppgifter.
  • Använd säkra inlämningsuppgifter som du inte använder på andra ställen. Lösenord som är över 9 tecken med små och stora bokstäver och kombinerat med en eller flera siffror.

På ditt webbhotell

  • Kör du med en php baserad programvara på ditt webbhotell så måste du se till att ha den senaste versionen uppdaterad. Ett populärt verktyg bland våra kunder är WordPress, och jag måste tyvärr säga att det är ett väldigt utsatt CMS verktyg för virus attacker. Se till att alltid ha den senaste versionen av detta program.
  • Detsamma gäller om man använder sig av tilläggsprogram som plugin. Är dina plugin inte uppdaterade på över 3-6 månader av skaparen skulle jag rekommendera att byta ut detta till ett liknande som uppdateras frekvent.

Scan virus via cPanelNär punkterna över är gjorda och du vill vara extra säker så kan du själv starta en scanning. Detta gör du i din kontrollpanel under sektionen ”avancerat”. Leta upp ”Virus Scan” som visas på bilden till vänster.

Har du som läsare andra tips eller program som kan skydda mot virus så är du välkommen att lämna en kommentar under om detta.

Håll programvara uppdaterad för att skydda dig

När det gäller webbhotell är säkerhet en av de viktigaste faktorerna att ta hänsyn till. Ett av de främsta hoten som webbhotell står inför är virus och andra skadliga program som kan orsaka allvarliga problem för både webbhotellföretaget och dess kunder. Därför är det avgörande att ha en effektiv virusskyddsstrategi på plats för att skydda både servern och kundernas data.

En av de bästa metoderna för att skydda ett webbhotell mot virus är att använda en pålitlig och effektiv antivirusprogramvara. Det finns många olika antivirusprogramvaror tillgängliga på marknaden, men det är viktigt att välja en som är specifikt utformad för att skydda webbservrar. Dessa programvaror kan känna igen och blockera virus som försöker komma in på servern och hindra dem från att spridas till andra webbplatser som är hostade på servern.

En annan viktig aspekt av virusskydd för ett webbhotell är att hålla alla programvaror och plattformar som används på servern uppdaterade och säkerhets-patchade. Webbdo kör alltid med senaste versionen på all sin mjukvara. Hackare kan utnyttja sårbarheter i programvara och plattformar för att få obehörig åtkomst till servern och sprida virus och skadlig programvara. Genom att hålla all programvara uppdaterad kan dessa sårbarheter stängas, vilket minskar risken för att virus ska kunna ta sig in på servern.

Det är också viktigt att ha en robust brandvägg på plats för att förhindra att obehöriga får tillgång till servern. Brandväggar kan hindra virus och andra skadliga program från att komma in på servern genom att blockera alla icke-autoriserade anslutningar. Dessutom kan brandväggar också spåra obehöriga försök att komma åt servern och skicka larm till administratören, så att de kan agera snabbt för att blockera angriparen.

För att ytterligare minska risken för att virus och skadlig programvara sprids på servern kan Webbdo också överväga att använda en sandbox-miljö. En sandbox-miljö är en isolerad miljö där okända eller osäkra program kan köras utan att påverka resten av servern. På så sätt kan webbhotellföretag testa programvara och appar utan att riskera att sprida virus och skadlig programvara.

Slutligen är utbildning av användarna en viktig aspekt av virusskydd för ett webbhotell. Många virus sprids genom sociala tekniker, som phishing-e-post och skadliga länkar. Genom att utbilda kunderna om dessa hot och hur man undviker dem kan webbhotellföretag minska risken för att virus och skadlig programvara sprids på servern. Det är precis därför vi skapat denna artikeln så att du som kund ska kunna skydda dig bättre!

Webbdo scannar kunders webbplatser dagligen för att ha så hög säkerhet det bara går. Du som kund ska känna dig trygg med att ha dina webbplatser på vårt webbhotell!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *