Vad är Pagerank - PR på sida

Pagerank (sidrankning) ger sökmotorn Google ut till webbplatser som de tycker har bra innehåll. En sida kan ha PR (pagerank) 0-10 beroende på hur viktig webbsidan är för Google och alla besökare. Pagerank avgör hur ofta Googles robot ska komma till en sida för att söka ny och uppdaterad information. Ju högre siffra man har, desto oftare besöker roboten just din sida.

Hur får man pagerank?
Det är en fråga som ofta kommer upp, man kan inte själv bestämma hur hög/låg pageranken ska vara på en specifik sida. Det gör som sagt Google. Har man bra och unikt innehåll samt relaterade inlänkar till en sida så brukar Google belöna sådana sidor med högre pagerank.

Om man försöker fuska genom att exempelvis köpa länkar från andra relaterade webbsidor så kan Google straffa en sådan sida och ta bort den från deras sökindex. Den bästa länken man kan få till sin webbplats är naturliga, det får man igenom att ha innehållsrik text. Då vill andra webbplats ägare länka till den sidan för att det beskriver vad de skriver om på sin webbsida.

Uppdaterad 2015-04-17: För den hemsidan som ännu ej erhållit pagerank så kommer denna troligen aldrig att få det heller. Den senaste pagerank uppdateringen gjordes 6 December 2013. Läs mer om det här.

Kan man styra hur pagerank ska fördelas på en hel webbplats?
Ja, man kan styra hur pagerank ska fördelas på en hel webbsida. Det gör man genom att länka internt på sin sida, så som att länka från undersidor till annan viktig sida som man ha. Man kan säga att om man länkar internt så ger man en röst till den ena sidan från den andra och då får den automatiskt högre värde. Detta kallas länk juice.

Man bör ha pagerank på sina undersidor för helhetens skull, och detta får man genom att uppdatera och skapa nya sidor som man länkar internt med. Man ska aldrig länka från alla sina undersidor till enbart startsidan i tron om att få högre pagerank, den ska fördelas över hela webbplatsen.

Hur kan man se pagerank?
Det smidigaste sättet är att ladda ner Google Verktygsfält som man installerar i sin webbläsare. Då uppdateras automatiskt pageranken på varje sida som man besöker.