Sitemap - visa dina sidor

En sitemap (sidkarta) är en karta över alla sidor som man har på en webbplats. Genom att lägga till en sitemap så berättar man för sökmotorerna vilka sidor som finns på en domän. Här kan du kolla våran sidkarta. Den uppdateras automatiskt när vi lägger till eller uppdaterar en sida samt så skickar den ett meddelande till dem främsta sökmotorerna att vi har gjort detta. Så vi behöver inte säga till att vi har en ny sida uppe, våran sitemap gör det automatiskt.

Sökmotorn Google är väldigt bra på att hitta sidor. Det räcker egentligen att du besöker en sida med din webbläsare och Google har då i princip koll på att denna sidan finns. Men för att vara extra tydlig och visa att dina sidor finns rekommendrar vi givetvis att du har en sitemap för din e-butik/webbplats.

Sidkarta för användaren och sökmotorerna

För användare är en sitemap också en användbar resurs. Om en användare inte kan hitta vad de letar efter på din webbplats kan de använda sitemapen för att hitta den specifika sidan. Detta kan spara tid och frustration för användare, och hjälpa till att öka engagemanget på din webbplats.

En annan fördel med en sitemap är att den kan hjälpa till att förbättra användarupplevelsen genom att organisera dina sidor på ett logiskt sätt. Genom att gruppera dina sidor efter ämne eller kategori kan användare lättare hitta vad de letar efter. Detta kan också öka chansen att användare kommer att stanna längre på din webbplats och besöka fler sidor.

Att skapa en sitemap är relativt enkelt. Det finns många verktyg som kan hjälpa dig att automatiskt skapa en sitemap baserat på din webbplats struktur. Du kan också skapa en sitemap manuellt genom att lista alla dina sidor och organisera dem i kategorier eller ämnen.

I slutändan är en sitemap en viktig del av en välstrukturerad och användarvänlig webbplats. Genom att göra det lättare för sökmotorer att indexera din webbplats, förbättra användarupplevelsen och öka engagemanget kan en sitemap hjälpa dig att nå dina affärsmål genom din webbplats.