Trött på 404 sidor som dina besökare?

Posted · Add Comment

Det finns en hel del 404 sidor ute på Internet som inte är så trevliga att hamna på. Anledningen till detta är för att URL strukturen en gång i tiden har haft innehåll på denna platsen. Av någon anledning så har detta innehållet flyttats eller tagits bort av webbplatsens ägare. Det som webbutvecklaren glömt är att hänvisa den gamla sidan till den nya. I och med detta så uppstår det en 404 sida som presenteras för sökmotorerna och besökarna.

Visar 404 sida

I denna artikeln ska vi gå igenom varför 404 sidor uppstår och hur man gör för att fixa till dem.

Varför finns och skapas 404 sidor?

En 404 sidor skapas när en intern eller extern länk hänvisar till en sida på en webbplats som inte finns. Istället för att ge besökaren en blank sida utan innehåll så visas en 404 sida. Du kan se exempel i bilden över. Denna sidan skapas automatiskt på våran webbplats om en länk (extern eller intern) hänvisar till en sida som inte finns på www.webbdo.se. Denna sidan gör att vi har chansen att fånga upp besökaren istället för att besökaren ska välja att lämna webbplatsen. På våran 404 sida kan besökaren välja att administrera i menyn eller söka efter innehållet som egentligen skulle presenteras på sidan.

Exempel på 404 sida

En annan vanlig orsak till varför denna typen av sidor uppkommer är om man bytt webbapplikation. Har man en gång i tiden använt sig av exempelvis Joomla och bytt till WordPress kan det uppkomma. URL strukturen för Joomla kan se annorlunda ut mot hur det är uppsatt i WordPress. Det är givetvis en inställning man kan göra men väldigt fä webbutvecklare tänker på detta vid ett byta av applikation. Detta kan medföra att alla undersidor blir 404 sidor vilket kan göra att ens besökare blir en aning trött på att surfa runt på webbplatsen.

Testa om ditt webbredigeringsprogram har automatiskt skapande av 404 sidor. Det gör du genom att skriva in en undersida som inte finns, exempelvis www.dinsida.se/min404sida/ (byt ut dinsida.se mot din egna sida)- Hur ser det ut? Om det skapas så är det bra. Men man vill ju inte presentera 404 sidor för besökarna. Man vill ju att de ska hamna rätt redan från början. Och det är just detta vi tar upp i stycket under.

Hur rättar man till 404 sidor?

Oavsett vilket webbredigeringsprogram man använder sig av kan man hitta sina 404 sidor med ett program som heter Screaming Frog. Det är dessutom gratis att ladda ner och oerhört kraftfullt för att hitta trasiga länkar som pekar mot 404 sidor. Det har även andra SEO fördelar som bör användas av alla som arbetar med webbutveckling. Börja med att ladda ner detta programmet till din dator och lägg till din webbplats och gör en sökning. Behöver du extra hjälp med att förstå hur det fungerar finns det en YouTube film om Screaming Frog här.

Programmet kommer att presentera alla dina undersidor som är OK med status kod 200. Det kommer även visa dina 404-sidor som vi är ute efter. Du kommer att se vilken intern eller extern sida som länkar till en specifik sida som är flyttad eller som inte finns. Detta genererar då en 404 sida eller en blank sida.

Intern korrektion av länkar

Om du via Screaming Frog hittar trasiga interna länkar rekommenderar jag dig att gå till sidan som länkar fel och rätta till länken så att den pekar rätt. Finns inte sidan ska länken plockas bort eller länka till annan webbplats/domän som har innehåll om just detta och som kan ge dig mervärde för dina besökare.

Extern korrektion av länkar

Det är enkelt att fixa till sina länkar på en hemsida / webbplats man själv äger. Men inte alls lika lätt på en sida man ej har kontroll över. I första hand om brutna länkar hittas på andra domäner bör man kontakta ägaren av webbplatsen och fråga om de kan uppdatera länken så att den pekar mot korrekt sida som du har. Ett annat alternativ är att omdirigera med 301 redirect. Med denna tekniken kan du tvinga all trafik som kommer till fel sida mot en annan temporärt. Då kommer alla besökare hänvisas korrekt och du slipper din 404 sida.

Screaming Frog – bra SEO program

Screamingfrog - logo

När du kört igenom och fixat alla sina trasiga länkar och inte längre har 404 sidor kan du använda programmet till en massa andra saker. Du kan bland annat se vilka sidor som saknar meta taggar som titel, beskrivning eller nyckelord. Även responstiden för alla sidor som finns och dess storlek. Testa dig fram och utnyttja detta kraftfulla program och gör dina besökare glada så att de slipper se 404 sidor och andra fel på sin webbplats.

Senaste gången det användes på www.webbdo.se var för cirka 3 månader sen. Jag körde precis en scanning på domänen och hittade 2 fel som uppkommit efter den senaste körningen. Detta är nu tillfixat. Om du också använt dig av Screaming Frog för en tid sedan så kanske det är dags att göra en sökning idag för att hitta eventuella fel som uppkommit efter din senaste sökning?

Läs gärna om andra saker man ska försöka undvika på sin webbplats så att sökmotorerna blir glada och dina besökare.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *