Vad är en subdomän – skapa en enkelt

Posted · 1 Comment

En subdomän även kallat underdomän är ett tillägg till din huvuddomän. Det mest normala att använda är ”www” innan huvuddomänen – det är detta som är subdomänen/underdomänen. Ett enklare sätt att förklara det på är att skriva ut exempelvis www.webbdo.se. ”www” står för subdomänen och ”webbdo.se” för huvuddomänen. Men man hade lika gärna kunnat skriva ”min.webbdo.se” istället för ändelsen ”www” i början eller precis vilket annat namn som helst. Ett annat alternativ är att inte ha en subdomän alls utan att lägga sitt innehåll direkt på domänen. Då blir det exempelvis http://www.webbdo.se/ utan någon subdomän.

Att man skriver ut ”www” som betyder ”World Wide Web” kommer från äldre dagar vid födseln av Internet och dess ”nätverkskopplingar” som sattes upp för att datorer skulle kunna kommunicera med varandra. För den som intresserar sig och vill läsa mer om detta finns det en välskriven artikel på Wikipedia om World Wide Web.

Det finns ingen hämning för hur många subdomäner man kan ha under sin huvuddomän. Man kan ha hur många som helst och man väljer själv namnet. Det enda som kan stoppa en är webbhotellet man använder om det har begränsningar på detta, annars väljer du själv!

Skapa subdomän i cPanel

Använder du Webbdo webbhotell så kan du enkelt skapa en subdomän på några sekunder. I din kontrollpanel hittar du under fliken ”Domains” Subdomain, se bild under.

Subdomän i cPanel

Klickar du på den gulmarkerade bilden (i din kontrollpanel) kommer du till en sida där du fyller i subdomänen/underdomänens namn. Sen fylls resten i själv. Vill du redigera det som fylls i automatiskt går det bra men du bör då ha kunskap om varför detta ska ändras.

Skapa en subdomän i cPanel

Klicka på ”Create” och sen är det klart. Som du ser skapas en katalog som heter ”min” under public_html. Lägger jag filer eller väljer att installera en applikation i den katalogen kommer den att synas på min.webbdo.se. Samma struktur blir det om du vill lägga till en extra domän på ditt webbhotellskonto. Då skapas automatiskt en underkatalog som blir dedikerad till domänen du väljer att lägga till.

Relaterade artiklar

Personlig identitet på Internet skapar man genom att registrera en unik domän.

Domännamn med å, ä och ö går att få i sitt domännamn hos Webbdo.

 
One Response to "Vad är en subdomän – skapa en enkelt"
  1. blank Göran Berg skriver:

    subdomän.huvuddomän.topdomän

    Lite konstig ordning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *