Välj PHP version själv för ditt ändamål

Posted · Add Comment

Denna artikeln har blivit uppdaterad 2023-06-16! Du läser det senaste här: https://www.webbdo.se/php-8-1-samt-php-8-2-som-standard/

Vi har i veckan installerat ett tillägg som gör det möjligt för alla våra kunder att välja sin egen version av PHP att köra. Detta tack vare CloudLinux som vi använder på vårt webbhotell för säkerhet och bättre prestanda. För att ändra PHP version på just ditt konto loggar du in på cPanel och letar upp en ikon som heter ”Select PHP version”. Du ser hur denna ser ut på bilden under, markerat i rött.

Där har du nu möjlighet att köra standard som idag är PHP 5.6. Vill du fortfarande använda denna versionen behöver du inte göra någon ändring. Men annars kan du ändra till följande som listas under.

PHP versioner som kan aktiveras just nu. Notera att vi kan börja fasa ut äldre versioner efterhand.

 • 4.4
 • 5.1
 • 5.2
 • 5.3
 • 5.4
 • 5.5
 • 5.6
 • 7.0
 • 7.1
 • 7.2
 • 7.3
 • 7.4
 • 8.0
 • 8.1
 • 8.2

Det går endast att aktivera en version per konto. Vill man köra olika versioner för olika ändamål måste man öppna upp ett webbhotellskonto till hos oss.

Varför bör man uppgradera till nyare version av PHP?

Att uppgradera PHP-versionen på sitt webbhotell till en nyare version kan ha flera fördelar:

 1. Prestanda: Nyare versioner av PHP är vanligtvis snabbare och mer optimerade än äldre versioner, vilket innebär att din webbplats kan ladda snabbare och hantera fler besökare samtidigt.
 2. Säkerhet: Nyare versioner av PHP innehåller ofta säkerhetsförbättringar och buggfixar som kan hjälpa till att skydda din webbplats från sårbarheter och attacker.
 3. Funktioner: Nyare versioner av PHP innehåller ofta nya funktioner och bibliotek som kan göra det enklare att bygga och underhålla din webbplats.
 4. Kompatibilitet: Om du använder tredjepartsprogramvara på din webbplats kan det krävas en nyare version av PHP för att dessa program ska fungera korrekt.

Det är viktigt att notera att uppgradering av PHP kan innebära att vissa funktioner eller kod på din webbplats slutar fungera. Innan du uppgraderar till en nyare version av PHP, bör du se till att din webbplats är kompatibel med den nya versionen och göra en backup av din webbplats för säkerhetsskull.

Viktigt när du ändrar PHP version

Visst är det så att man alltid vill ha det senaste, inte minst inom teknikens värld? Men inom just PHP så är det en del saker man måste tänkta på innan man ändrar. Och det är om PHP versionen stöds av programmet man använder till sin hemsida/blogg. Stöds inte programmet så kan det hända att en webbplats slutar att fungerar. Men det fina med PHP är att man enkelt kan ändra tillbaka till den versionen som fungerade senast.

OBS! Varje gång man ändrar PHP version inne på sitt konto så skapas en ny php.ini fil. När den skapas måste man gå in och plocka bort den gamla. Detta görs inte automatiskt. Gör man inte det kan det uppstå problem som gör att en webbplats slutar att fungerar.

Innan du uppdaterar, kolla så att mjukvaran du använder stödjer en nyare/äldre version.

När du aktiverar en ny version

Om du vet med dig om att din mjukvara klarar av en nyare version så kan du ändra. Dock måste du även veta om din mjukvara behöver någon extra inställning i PHP versionen. Vill du ändra inställningar som är utanför standard så kan du bocka i dina val. I bilden under ser du tillägg som kan aktiveras.

Bild på PHP inställningar som kan aktiveras

PHP 8.2 släpptes nyligen

För ett tag sen släpptes PHP 8.2 vilket är ganska häftigt om man dagligen jobbar med webbutveckling som vi på Webbdo. För den som inte jobbar med detta, är det ändå ganska trevligt när något förnyas till det bättre. Då PHP 8.2 är så pass nytt har dem flesta som bygger program relaterat till PHP inte hunnit uppgradera sin mjukvara till denna versionen. Så vi vill ge ett varnande finger till den som vill prova på denna versionen att vara extra försiktig. Att ändra version sker på egen risk och vi rekommenderar endast att man gör det om man vet vad man gör.

Vi hoppas att denna uppgraderingen ses som positivt och att ni får mycket nöje med den!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *