Viktigt vid sökmotoroptimering av sida

Posted · Add Comment

Vad är viktigt vid sökmotoroptimering?

Uppdatering 2016-01-19: I förra året släppte Google ett dokument som beskriver väldigt bra om hur en sida ska byggas upp för att räknas som mervärde för besökaren. Vi skrev en artikel om detta samt så har vi länkat till själva källan för PDF:en så du själv kan läsa den. Den är oerhört bra då det påvisar vilka webbplatser som är bra och delvis mindre bra. Även information om varför det är så och hur man kan göra det bättre. Läs denna dokumentationen och skapa webbplatser av kvalité. Det är vår rekommendation på Webbdo!

Vad ska man tänkta på när man sökmotoroptimerar en webbplats? I denna artiklen tänkte vi ta upp alla de främsta faktorerna som spelar in för att en sökmotor ska gilla en sida. I denna punktlistan hittar du både on-page & off-page punkter som gör att din sökmotoroptimering kommer att bli bra. Listan under är inte i någon speciell ordning som att det första är bäst.

Viktiga saker för SEO av en sida

 • Titel tagg – Det är den som beskriver helheten av vad din sida handlar om. Det är oftast den som avgör om en besökare väljer att komma till din sida genom en sökmotor eller inte. Den ska vara tilldragande samt så ska den innehålla viktiga nyckelord som du vill synas på.
 • H taggar – Det finns 6 olika typer av H taggar. Den främsta är H1 som är viktigast och sen går den ända bak till H6 som är mindre viktig. Alla sidor bör ha en unik H1 tagg som beskriver sidans innehåll, nästan precis som titel taggen. Dock så ska man inte ha samma H1 tagg som titel. Använd H1-H4 för bästa indexering.
 • Innehåll – Texten som du ha på sidan spelar en stor roll för hur din sida kommer placeras i sökmotorerna. Man brukar säga att content is king. Och med detta menas att mycket och intressant innehåll ger dig bättre placeringar. Innehåller ska även vara unikt och skilja sig från annat liknande på webben.
 • Nyckelord – Ord som du vill ranka på i sökmotorerna ska nämnas så tidigt som möjligt i texten. Du ska sedan sprida ut nyckelorden över hela texten på sidan så gott det går. Använd inte det för ofta, du kan då råka ut för tråkigheter. För att visa besökare samt sökmotorer att du har viktiga nyckelord på din sida så kan du använda fetstil, kursiv eller understruken på de orden.
 • Alt tagg – Använd alternativ text på dina bilder som berättar vad som finns på bilden. Det är även ett tips att ha en bild som beskriver innehållet på din sida för att kunna lägga till viktiga nyckelord i alt taggen.
 • Interna länkar – Är en viktig faktor som hjälper besökare och sökmotorer att komma rätt på din webbplats.
 • Externa länkar – Har du innehåll om något som finns bättre beskrivet på en annan webbsida så ska du länka dit. Både sökmotorerna och besökarna blir glada av detta. Länka dock inte direkt till din konkurrent, du gör dig själv bara en otjänst då.
 • Inlänkar – Att andra sidor länkar till din webbplats är bra. Man kan säga att den externa sidan som länkar till din sida ger dig en röst. Sökmotorerna uppfattar detta som att din sida är viktig för den andres besökare och ge då dig credits för detta. Alla typer av länkar är bra, den bästa är om det är någon relaterad sida som länkar till din.
 • Meta beskrivning – Alla sidor ska ha en unik meta beskrivning som max är 160 tecken långt. I den ska du lägga till meningar med viktiga nyckelord som beskriver vad din sida ha för innehåll.
 • Meta nyckelord – ( Uppdatering – Januari 2016 – Detta används inte längre och behöver ej tas med) Denna används inte alls så mycket av sökmotorerna längre för att den har missbrukats. Men att lägga till 1-5 nyckelord i den skadar inte. Upprepar bara inte samma ord om och om igen.
 • URL – Din URL höjer värdet på din sida om du använder den på rätt sätt. I URL:en ska du försöka att lägga till nyckelord som beskriver vad du har på sidan. Exempel: www.dinwebbsida.se/nyckelord1-nyckelord2/.
 • Sidkarta – Använd en sidkarta eller sitemap som den även heter för att hjälpa sökmotorerna att hitta alla dina sidor.
 • Besökare – Bygg hela din webbplats för besökarna med bra navigering och text. Det är väl inte bara en sökrobot som du vill ha till dina sidor? Har du inte bra text så kommer dina besökare inte att stanna kvar, dem lämnar din sida snabbare än dem hittade den.

Sökmotoroptimering – en bra investering

Dessa punkterna är de främsta du ska följa för att göra en sida så bra som möjligt, både för sökmotorerna samt för dina besökare. Sökmotoroptimering är en investering för din sida, bygger du den enligt sökmotorernas riktlinjer utan att försöka fuska så blir det bra i slutändan.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *