Introduktion om webbhotell

För att enkelt förklara vad ett webbhotell är kan man säga att det är en tjänst som ser till att en hemsida är uppkopplad mot Internet hela tiden. Det är just därför du kan starta din mobil/laptop och skriva vilket webbadress (URL) som helst när du vill på dygnet – oavsett var du befinner dig. Bara du har internetuppkoppling. Du kan välja att besöka en sida om du så befinner dig i Hong kong eller New York eller precis var som helst. Domänen du besöker kommer ser lika dan ut oavsett varifrån du väljer att koppla upp dig ifrån. Webbhotellet som har hand om en specifik hemsida ser till att innehåll visas på ett domännamn dygnet runt.

Ett annat sätt man kan förklara det på är att ett webbhotell är platsen som din domän/hemsida hyr för att kunna synas på Internet.

Om du exempelvis skriver www.aftonbladet.se i din webbläsare. Då gör du en förfrågan mot denna domänen som är kopplad mot en eller flera servrar. När domänen får en förfrågan så utför den en viss åtgärd som webbutvecklaren ställt in. Och vips så visas innehållet för aftonbladet.se precis som du ville. Detsamma gäller för alla webbadresser du skriver in och gör en förfrågan emot. Nu har inte aftonbladet.se något webbhotell då det är en väldigt stor webbplats. Men om du exempelvis har en hemsida med mindre än 10 000 besökare per dag så fungerar ett webbhotell väldigt bra för ditt ändamål. Iallafall Webbdo klarar den kapaciteten utan problem.

Varför behöver jag ett webbhotell?

server rack i en datacentralDet är en väldigt bra fråga som många ställer sig när de vill köpa en domän och bygga sin första hemsida. Ett webbhotell behövs för att kunna ha sin hemsida uppe 24 timmar om dygnet och alla dagar om året. Har man inget webbhotell måste man själv ha en server alternativt en dator online hela tiden. Det kostar betydligt mer samt måste man ställa in allt det tekniska som exempelvis DNS (domännamnssystem) och göra inställningar på IP-adresser samt en massa annat. Har men inte denna tekniska kunskapen ska man överlåta det till ett riktigt webbhotell som sköter allt detta åt en. Och då är man hjärtligt välkommen till oss på Webbdo – vi tar gärna hand om din hemsida! Vi har allt fixat på bara några minuter efter en beställning genomförts!

Bygga upp hemsidan

När man gjort sin beställning av ett webbhotell och sitt första domännamn ska man börja bygga sin hemsida. Vi vet inte hur andra webbhotellsleverantörer har det så vi kan endast tala för oss själva. I vår kontrollpanel (cPanel) finns det en massa bra verktyg. Vi håller inte tillbaka på något då vi vill att våra kunder ska ha största möjliga frihet att administrera sitt konto efter sina egna behov. För den som är precis i starten eller i början av sin fas till att bygga sin egna hemsida kan vi rekommendera webbverktyg som WordPress eller Joomla. Dessa är otroligt enkla att jobba med och används av majoriteten av våra kunder. För den som inte vet något om databaser eller hur man installerar en applikation har vi automatisk installation (one click install) på över 350 program – välj vilket som du föredrar. Vet du inte vilket du ska välja kan du testa dig fram. Det är lika enkelt att installera ett program som att ta bort den. Notera att vi ej vet hur just ditt webbhotell fungerar. Vi kan endast berätta ur vår vinkel för hur vårt webbhotell är.

Hemsida på ett webbhotell

Programmet eller webbutvecklingsverktyget du väljer att installera kommer att synas på din domän. Låt oss låtsas att du köpt upp domänen MinHemsida.se. Har du precis köpt denna domänen och om du går till den på www.minhemsida.se kommer inget att synas. Kanske några filer som har lagts till av webbhotellet du använder, men inget annat. Vill du att en hemsida som du gjort själv ska synas där är det bara att installera en applikation som du enkelt kan bygga upp din hemsida med.

Vill man köra på det gamla hederliga sättet kan man också skapa egen databas och ladda upp sitt innehåll via FTP. Det är dock inte så vanligt längre då det tar längre tid. Utvecklingen runt webbhotell rör sig framåt likt allting annat här i världen. Men som sagt, det är upp till var och en att välja – full tillgång erbjuds på båda sätten.

Koppla domännamn

Det kanske inte är helt enkelt att förstå i teknisk synpunkt men ett webbhotell sköter ett domännamn och allt därikring. DNS och IP-hantering till koppling av server. Du som kund behöver inte göra något om du inte själv vill ha specialinställningar för just ditt domännamn.

Ett domännamn har en IP-kopplad till sig. Men istället för att exempelvis skriva ut IP-adressen 198.49.74.74 skriver du webbdo.se. Som du ser (om du skriver båda dessa i webbläsaren) leder det till samma källa. Visst är det enklare att komma ihåg ett namn istället för en IP-adress? Tänk om man skulle memorera IP-adresser istället för domännamn – i vårt tycke skulle Internet inte funnits i den utsträckningen vi har idag. För den som är intresserad av att läsa mer om detta har IIS en bra artikel om det.

Vad ingår i ett webbhotell?

Aktivera server på webbhotellet

Aktiv server – Power knapp

I ett webbhotell ingår det en väldigt massa saker som kan hjälpa dig med just din webbutveckling. Till en börja kan vi säga att nästan alla webbhotell är uppbyggda på det sättet att det ska vara enkelt för kunderna, delvis för dig som läser detta. Majoriteten av webbhotell använder idag kontrollpanelen cPanel som är väldigt populär. Det gör även vi på Webbdo! I denna kontrollpanelen har du väldigt mycket frihet. Du har bland annat tillgång till följande saker:

  • Skapa FTP-konto för att ladda upp filer till dina domäner. Filer kan innehåll kod till webbplatsen eller bilder och videos.
  • Lägga till flera domännamn till ditt webbhotellskonto.
  • Välja PHP version som dina hemsidor ska använda.
  • Skapa en eller flera backupper när du vill av allt innehåll på ditt konto.
  • Installera program – välj mellan 350+ just nu.
  • Skapa en eller flera e-postadresser under din domän.
  • Se hur mycket resurser du använt i form av utrymme och trafik.
  • Publicera 404-sidor eller gör automatiska 301 hänvisningar.
  • Se statistik över besökare samt annat trafikinformation.

Behöver vi säga mer? Som du ser ingår det väldigt mycket och då har vi inte ens berättat om hälften!

Vad kostar ett webbhotell?

Idag finns det webbhotell för flera hundra kronor i månaden samt för några tior! Vi dementerar inte att ett webbhotell för exempelvis 300 kronor är bättre (eller sämre) än ett för under 50 kronor. Allt handlar om vad du som konsument vill betala. Frågan som kanske är viktigare att ställa – är det dyrare webbhotellet bättre än det billiga? Utan att gå in för djupt på detaljer så är svaret på den frågan nej. Det är bara att jämföra Webbdo webbhotell med andra företag på marknaden. Idag erbjuder Webbdo ett webbhotell för så lågt som 59 kr i månaden. Det kan jämföras med andra konkurrenter som tar 149 kr- eller till och med 299 kr i månaden. Går man in och jämför Webbdo med någon av dessa så ser man ganska snabbt att det inte är så stor skillnad. Skulle det vara något att påpeka är det i sådant fall utrymmet.

Betala inte mer än vad du utnyttjar

Webbdo erbjuder idag 1000 MB på det minsta webbhotellskontot (Webbdo Silver). Det kan låta som lite om man jämför med en dators utrymme. Men i webbhotellssammanhang är det faktisk mycket. Majoriteten av våra kunder har 2 domännamn på vardera konto och givetvis då också två olika hemsidor. Dessa tar i snitt 344 MB i totalt utrymme trotts att hemsidorna snittar 42,4 sidor per domän. I jämförelse till detta skulle man kunna ha omkring 80 sidor på sin domän innan ens utrymme skulle ta slut. Varför betala mer än man behöver?

Vi vet inte hur det är hos andra webbhotell men hos Webbdo kan du uppgradera nedgradera precis när du själv vill till ett större/mindre konto. Vi tycker inte man ska betala för mer än vad man faktiskt utnyttjar. I och med detta konceptet har vi också väldigt bra koll på vad varje enskilt konto utnyttjar och kan därför fokusera på annat som tillgänglighet och prestanda! För är det någon vi kan skryta med är det dessa två sakerna. Ett webbhotell behöver inte kostar mer än vad man faktiskt är villig att betala samt utnyttjar! Tänk på det vid ditt vad av företag som tillhandahåller en tjänst som detta!

Nyttiga länkar relaterade till ämnet webbhotell